Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus förbereder sig för omfattande jour – behöver rekrytera neurologer

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 12:16.
Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

På Vasa centralsjukhus följer man de begynnande regeringsförhandlingarna med intresse. Allt pekar på att den nya regeringen kommer att ge sjukhuset omfattande jour. Förberedelserna vid sjukhuset är i full gång.

När budgeten för nästa år behandlades på sjukvårdsdistriktets senaste styrelsemöte lade man in en post för rekrytering av neurologer så att sjukhuset ska kunna erbjuda neurologisk specialitet dygnet runt.

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen berättar att det krävs fyra neurologer för att dygnet runt jouren ska fungera.

- Vi har räknat att vi behöver rekrytera två neurologer till, så har vi fyra. Det måste också finnas arbete för neurologerna dagtid, säger Kinnunen.

Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rekryteringsfråga

Neurologisk jour är inte bara en budgetfråga utan också en rekryteringsfråga.

- Vi har märkt att om vi får omfattande jour-statusen påverkar den rekryteringen till många specialiteter. Det är lättare att lita på att sjukhuset har en framtid om vi har omfattande jour.

Kinnunen säger att det inte är enkelt att rekrytera specialister överlag.

- Vi börjar jobba med rekrytering så fort statusen är klar.

Alla uppfyller inte kraven

Enligt Kinnunen uppfyller inte alla sjukhus som redan idag har status som sjukhus med omfattande jour alla kriterier som lagen ställer.

- Alla har inte lyckats rekrytera eller ändra sitt sätt att jobba. Så jag kan inte säga att vi har hemskt bråttom. Det är mera en fråga om status.

Enligt Kinnunen skulle det för invånarna vara viktigt att få neurologisk jour.

- Vi har nog hela tiden litat på att någon rättar till felet man gjorde. Både Socialdemokraterna och SFP har ju jobbat hårt för att sjukhuset ska få omfattande jour, säger Kinnunen.