Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringsförhandlarna ska först nå gemensam lägesbild – sen tar de itu med problemen

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 12:44.
Antti Kaikkonen, Pekka Haavisto, Li Andersson och Antti Rinne.
Bildtext Centerns Antti Kaikkonen, De grönas Pekka Haavisto, Vänsterförbundet Li Andersson och Socialdemokraternas Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva

Regeringsförhandlarna anlände på torsdagen till ständerhuset på gott humör. Först försöker man nå en gemensam lägesbild, sedan tar man sig an eventuella problem.

Regeringsförhandlingarna kom i gång på allvar i Helsingfors på torsdagen. Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet ska försöka bilda gemensam regering.

Förhandlarna delades på torsdag morgon in i åtta huvudgrupper och tio undergrupper.

Till en början har förhandlarna koncentrerat sig på att skapa en gemensam lägesbild av bland annat ekonomin.

- Jag hoppas att vi kan nå en situation där alla bord är överens om lägesbilden, sade Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne då han anlände till förhandlingarna.

Förhandlarna fick ta del av finansministeriets färska analys av det ekonomiska läget. Enligt rapporterna målas inte en allt för ljus bild av framtiden upp.

- Den måste påverka. Men vad gäller utgångspunkterna för förhandlingarna behöver inget ändras, sade Rinne.

Klimat, tudelning och fattigdom på agendan

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson listade de viktigaste diskussionsämnena för torsdagen.

Enligt henne måste man fortsätta diskussionerna om klimatförändringen, klimatpolitiken samt hur man bäst kan bekämpa tudelningen och fattigdomen i samhället.

- Hittills har vi mest diskuterat sådant, där vi har en gemensam syn.

Centerns riksdagsgrupps ordförande Antti Kaikkonen upprepade att Centern i förhandlingarna talar för förbättrad ekonomi, sysselsättning och social rättvisa.

På eftermiddagen träffar förhandlarna representater för arbetsmarknadsorganisationer för att diskutera arbetslivsfrågor.

Demonstranter vill påminna om vikten av bättre klimatpolitik

Utanför ständerhuset möttes förhandlarna på morgonen av demonstranter, som vill försäkra sig om att partierna faktiskt arbetar för en bättre klimatpolitik.

- Vi vill att regeringsprogrammet verkligen följer 1,5-gradersmålet, sade Mia Rahunen, WWF Finlands klimatexpert.

Vilka konkreta åtgärder vill ni att ska ingå i regeringsprogrammet?

- Nästa regering måste absolut göra upp en åtgärds- och tidsplan för hur vi ska bli av med användningen av fossila bränslen. Vi borde också bli av med av med miljöskadliga subventioner.

Diskussion om artikeln