Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisas stadsdirektör om Valkombornas lättrafikled: ”Vi har inte glömt det”

Från 2019
Jan D. Oker-Blom
Bildtext Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom försäkrar sig om att lättrafikleden mellan Lovisa centrum och Valkom inte är bortglömd.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Den utlovade lättrafikleden mellan Lovisa centrum och Valkom är fortfarande aktuell. Men när den blir av är ännu oklart.

Att cykla mellan Lovisa centrum och Valkom kan potentiellt vara farligt på grund av att en stor del av vägen inte har en skild lättrafikled.

Förra året byggde NTM-centralen lättrafikleder i båda ändorna av Valkomvägen men en stor bit av vägen är fortfarande enbart bilväg.

För ungeför ett år sedan lovade Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom att Lovisa stad själv skulle stå för den resterande sträckan mellan de två stumparna som NTM-centralen byggde.

Närbild på en cykel
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Förhoppningar om att få in projektet i nästa års budget

I dag säger Jan D. Oker-Blom att staden fortfarande har lättrafikleden som mål men att pengarna inte finns insatta i budgeten för det här året.

- Förhoppningen är att vi skulle få in kostnaderna i höstens budgetförhandlingar och med det få in dem i nästa års budget. Så vi har inte glömt det, säger Oker-Blom.

Trots det påpekar han också att inget är säkert eftersom det är många projekt som konkurrerar om samma pengar.

- Uppskattningsvis skulle projektet kosta två miljoner, så helt gratis är det inte, konstaterar Oker-Blom.

Uppskattningsvis skulle projektet kosta två miljoner

― Jan D. Oker-Blom

Planen är att bygga lättrafikleden längs Gamla Valkomvägen

Oker-Blom säger att man valt Gamla Valkomvägen framom den nyare av flera olika orsaker. En av orsakerna är trafiken.

- Den nya Valkomvägen är ganska hårt trafikerad. Genom att dra lättrafikleden längs Gamla Valkomvägen så skulle det finnas mindre risker med den tunga trafiken, säger Oker-Blom.

Han berättar också att rutten längs den Gamla Valkomvägen är trevligare och att där finns mer på vägen, vilket gör att den gynnar fler.

Vägskyltar på Lappträskvägen
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Kuggom och Lappträsk inte heller bortglömda

Oker-Blom berättar också att han förra veckan deltog i NTM-centralens årliga möte där man pratar om vägprojekt i kommunen och regionen.

- Där nämnde vi också lättrafikleden längs med Kuggom och norrut mot Lappträsk – så den har vi inte heller glömt, berättar Oker-Blom.

- Det projektet finns trots allt ännu inte i deras budget så vi lär få vänta en stund på den. Men vi pressar på, konstaterar Oker-Blom.

Diskussion om artikeln