Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Musik i bilradion gav Kim Gustafsson idén till en ny pjäs om Pellinge genom tiderna

Från 2019
Skådespelaren Kim Gustafsson
Bildtext Kim Gustafsson.
Bild: Yle/Stefan Härus

Skådespelaren och regissören Kim Gustafsson smider nya teaterplaner för sitt Pellinge. Senast blev det succé med pjäsen Vägen hem som handlade om Tove Jansson.

Då mindes Pellingeborna Janssons 100-årsjubileum, nu är det tänkt att gå ännu längre tillbaka i historien. Pjäsen har fått arbetsnamnet Peling och ska spelas nästa sommar.

Idén till teaterprojektet fick Kim Gustafsson då han körde bil och lyssnade på radion.

- Jag hörde ett musikstycke av folkmusikern Maria Kalaniemi, som var så bra att jag höll på att köra i diket. Låten väckte något i mig som jag inte riktigt kunde förklara, säger han.

Orsaken till den starka reaktionen klarnade snabbt.

-I studion berättade hon att det var en folksång från Pellinge. Jag trodde att jag kände till dem alla, så jag började forska och kom fram till att det var en urgammal sång, som är inspelad på fonograf 1908, av spelmän. Det var så allt började…

En scen ur Vägen hem på Pellinge
Bildtext Scen ur Vägen hem 2014.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Just nu håller Kim Gustafsson på att skriva den kommande pjäsen och skrattar till då han får frågan om ett hur stort jobb det är.

- Det klart det är ett stort jobb. Problemet i det här fallet är att det finns så mycket material. När det ska handla om historia så borde man egentligen börja i urtiden, eller på 1600-talet. Det är svårt att välja.

Bränna sjömärken

Hjälp och bakgrundsmaterial får han av teaterbitna Pellingebor.

- Gunnel Englund kontaktade mig på vintern och tyckte att det borde vara dags med mer teater, också andra på ön gick med likadana tankar. Vi har haft vårt första möte och nu har jag fått ganska mycket material, som jag håller på att gå igenom.

Hans egen släkthistoria är full av berättelser från den kommande spelplatsen i Eidisviken på Stor-Pellinge.

- Det finns en berättelse om en av mina egna förfäder, vars familj var de första som byggde i Eidisviken. Han var en ganska intressant filur som bland annat sprängde engelska sjömärken under Krimkriget.

Skådespelaren Kim Gustafsson
Bildtext Kim Gustafsson smider teaterplaner.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hur allt har blivit som det har blivit är något som Kim Gustafsson funderar mycket på.

- Det fascinerar mig hur det var att för första gången komma till ett ställe, som är alldeles vilt, och sedan bygga den första stenfoten, den första bryggan.

Också Vägen hem spelades i Eidisviken.

- Publiken kommer att sitta i båtskjulet och handlingen utspelar sig sedan i näromgivningen. Det kanske kommer in en första kanot genom sundet. Sen byggs det ett kummel, som blir ett sjömärke, som blir en midsommarbrasa.

Spännande, roligt och rörande

Både amatörer och proffs kommer att spela på scenen nästa sommar, men framförallt Pellingebor.

- Så jobbar jag med att välja epoker, ställen och släkter och funderar på om det ska det vara skrönor eller mytologi och hur mycket med musik.

- Det gäller att få det både spännande, roligt och rörande.

Idéerna kommer an efter.

- Det är ofta en liten detalj som startar det hela: en sång jag hör, en mänska jag ser på gatan, som är intressant, säger han.

Redan i sommar gör Kim Gustafsson teater i Östnyland. Han spelar med i Postbackens sommarpjäs Spanska flugan.

9.5.2019: Ny teaterpjäs på Pellinge och är vi Koota inne eller ute?

20:36