Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort Lejonhjärta viktigare i VM än namnet på ryggen: ”Kritiken börjar alltid då den första NHL-spelaren tackar nej”

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 16:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-snacket med Niklas Bäckström och Chriso Vuojärvi: Så går det för Lejonen i VM - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den tidigare Lejonmålvakten Niklas Bäckström tror på Finlands lag i VM trots att det är anonymt och han anser att det är bra att möta Kanada i premiären. Tillsammans med VM-reportern Chriso Vuojärvi tar han tempen på det stundande mästerskapet i Yle Sportens Webbstudio.

VM-festen står för dörren. På fredag inleds världsmästerskapet i Bratislava och Kosice och två fullspäckade veckor väntar.

NHL-stjärnorna lyser med sin frånvaro i Lejontruppen och Finland har rest till Slovakien med 18 debutanter i truppen. Det har in sin tur lett till att förväntningarna på årets lag är låga.

Yle Sportens reporter på plats i Slovakien Chriso Vuojärvi, anser att vi får vara nöjda om Finland klarar av att gå vidare till kvartsfinal.

– Om man tittar på trupperna så finns det fyra heta mästarkandidater i VM: Sverige, Ryssland, Kanada och USA. De har trupper som är avsevärt starkare än de andra. Finland hör till utmanarna tillsammans med Tjeckien, Schweiz och Tyskland.

– Väntevärdet är att kvartsfinal är ett realistiskt mål, allt över det är oerhört positivt. Ishockeyn har utvecklas så mycket att vi inte kan räkna med en kvartsfinalplats. Slovakien och Tyskland kan mycket väl besegra Finland, säger han.

Bäckström tror på det finska laget

Niklas Bäckström, tidigare NHL-proffs och Lejonmålvakt, tycker att man inte ska döma det här laget på förhand trots att de stora stjärnorna saknas.

– Jag tycker det finns massor med positiva saker i det här laget. De har haft ett fint läger och spelat bra ishockey under det senaste veckoslutet. Kritiken börjar alltid varje år då den första NHL-spelaren tackar nej till VM.

– Man glömmer att det finns jättebra spelare i Finland, Sverige, Schweiz och KHL som klarar sig bra på den här nivån. Det viktigaste är att man spelar som ett lag och har ett stort hjärta, det är inte namnet på ryggen som avgör. Så klart de bästa spelarna finns i NHL men jag tror på det här laget, säger han.

Niklas Bäckström under ett träningspass.
Bildtext Niklas Bäckström.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Kontraktssituationer, skador och att VM spelas sent i maj är några orsaker till att Finland saknar NHL-spelare den här gången.

Bäckström tror inte att det här kommer att bli vardag – redan till nästa år kan läget vara ett annat.

– Själv kommer jag ihåg 2016 och då var det så många NHL-spelare att alla inte rymdes med. Ofta är det orsaker som landslagsledningen inte kan göra något åt, till exempel skador eller att NHL-klubbar säger nej. Nästa år tror jag det kommer att vara annorlunda, säger han.

Vem blir förstamålvakt?

Innan laget reste i väg till Slovakien berättade både Kevin Lankinen och Jussi Olkinuora att de inte visste vem som kommer att vakta Finlands mål i VM-premiären mot Kanada.

Förbundskaptenen Jukka Jalonen sade i sin tur att det kan dröja till på fredag innan han väljer vem som får ta plats mellan stolparna.

– Många tränare tycker om att berätta vem som ska spela dagen innan match men i VM är det säkert lite annorlunda. Det finns inte så mycket träningstid så man måste kanske berätta lite på förhand åt den som ska spela. Vem som helst kan spela på fredag men jag tror att Lankinen spelar första matchen och Vehviläinen andra, säger Bäckström.

– Det är mycket möjligt att Lankinen spelar i den första matchen men jag gissar att det är Vehviläinen som är förstamålvakt. Lankinen får spela två-tre matcher i gruppspelet och Olkinuora inleder som tredjemålvakt, säger Vuojärvi.

Kevin Lankinen räddar ett skott
Bildtext Kevin Lankinen vaktade målet i de två sista träningsmatcherna.
Bild: Emil Hansson / AOP

Positivt att möta Kanada i premiären

Förutom premiärmotståndaren Kanada kommer Finland också i tur och ordning att möta Slovakien, USA, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Tyskland i gruppspelet. Framför allt starten på VM blir tuff.

– Det kan vara bra för Finland att möta Kanada direkt, de har haft ett kort läger och bara spelat en match. De kan börja jättebra eller så tar det en tid innan de kommer upp till sin nivå. Finland har ingen press på sig. USA i den tredje omgången blir kanske den tuffaste matchen, säger Bäckström.

– Har Finland en seger efter de tre första matcherna ser det ljust ut med tanke på en plats i kvartsfinalerna. Blir det noll poäng så kan det bli lite ansträngt, säger Vuojärvi.

I den andra gruppen finns Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike och Italien.

Både Bäckström och Vuojärvi tror att det är de bekanta storlagen som kommer att ligga i topp.

Vuojärvi höjer också ett varningens finger för värdnationen Slovakien med tanke på kvartsfinalplatserna och han tror också att Schweiz kan gå långt även i år.

– Man har Roman Josi, Nico Hischier och Kevin Fiala. Det ser gediget ut men kommer man att få samma målvaktsspel som förra året? Om man kan kalla det en svart häst så är det Schweiz, säger han.

I Yle Sportens webbstudio tar Niklas Bäckström och Chriso Vuojärvi också en närmare titt på de olika lagdelarna och tippar hur medaljerna kommer att fördelas.

Yle Sporten sänder en andra webbstudio inför semifinalskedet. Den sänds direkt på Arenan den 24 maj klockan 11.30.

Diskussion om artikeln