Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Slutspekulerat, nu ser vi vad Lejonen går för – favorittippade Kanada en perfekt värdemätare

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 11:23.
Kevin Lankinen och Jukka Jalonen i samspråk.
Bildtext Jukka Jalonen litar på Kevin Lankinen i dag.
Bild: Lehtikuva

Dags för Finland att visa var man står i VM-turneringen. Lejontruppen är den mest profilfattiga i mannaminne, men insatserna i genrepen var hoppingivande. Är Finland fågel eller fisk i Slovakien? Öppningsmatchen mot Kanada ger oss en indikation och Kevin Lankinen startar emellan stolparna.

Finland–Kanada

Kosice, klockan 17.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Janne Isaksson och Chriso Vuojärvi i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 16.45.

Finlands läge: Ifrågasatt, hånat och allt att vinna

Det har tjatats till lust och leda (också av undertecknad) om återbuden från NHL och KHL. Men det hjälps inte – nu inleds VM och frågetecknen kring det finländska VM-laget är många. De största kretsar kring den trubbiga anfallsbesättningen.

Lejonen slår således ur ett rejält underläge i dag. Men vi bör komma ihåg att finländska lag ofta trotsat oddsen då förväntningarna har varit minimala.

För att Finland ska kunna slåss om ens en poäng så måste man spela ett kompakt och följsamt försvarsspel. Och det lär vara framgångsreceptet också i fortsättningen.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Du kan också tippa rätt slutresultat och vinna pris från Slovakien!

Kanadas utgångsläge: Enormt avbräck i går

Lönnlövens trupp går inte av för hackor. Truppen kryllar av gedigna NHL-spelare.

För den stora publiken var John Tavares det kändaste namnet, men Toronto-centern skadade sig under gårdagens träningspass och återvände hem. Lagets första center och kapten är därmed borta redan innan turneringen kommit i gång.

Backbesättningen saknar de ultimata superstjärnorna, men tränarstaben har plockat med sig försvarsspelare som torde trivas på stor is. De tunga och stabbiga pjäserna lyser med sin frånvaro. Också Darnell Nurse är bra på rören, trots sin enorma kroppshydda.

Kanada är än en gång och trots Tavares frånvaro en av det hetaste mästarkandidaterna.

Håll koll på: Kan Kaapo Kakko göra som Mikael Granlund i Slovakien?

Åtminstone ur ett internationellt perspektiv är Lejontruppens yngsta spelare också den mest intressanta. Kaapo Kakko glänste både i TPS och i JVM och 18-åringen är ett av de allra hetaste namnen inför sommarens NHL-draft.

Kaapo Kakko i en landslagsmatch mot Sverige.
Bildtext Alla ögon på Kaapo Kakko.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Senast då Finland vann VM-guld spelades turneringen, precis som i år, i Slovakien. Precis som då hade Finland en supertalang i laget – Mikael Granlund.

Att förvänta sig zorromål och dominans av Kakko är att ta i lite för mycket, men hans talang är unik och att få se honom mäta sig mot fullblodsproffs från NHL är en av de mest fascinerande detaljerna i dagens match.

Tidigare möten: Det kanadensiska spöket ett minne blott?

En klyscha inom finländsk ishockey är att Finland viker ner sig mot Kanada. Visst, på 90-talet och 00-talet åkte Lejonen på många bittra nederlag mot lönnlöven, men trenden har vänt.

Eller åtminstone är inte statistiken lika ensidig längre. På 2010-talet har Lejonen och Kanada tagit varandras skalper jämbördigt.

I fjol i Herning tvålade Finland till Kanada med 5–1 och i kvartsfinalen i Minsk med 3–2. Kanada vann i sin tur VM-finalen mot Finland 2016 med 2–0 och OS-kvarten i Pyeongchang med 1–0.

På ett längre perspektiv är dock Kanada fortfarande storebror i jämförelse. Av 123 landskamper har Kanada vunnit 80 mot endast 33 segrar för Finland

Frågetecknet: Ett kungarike för en målskytt

Finland visade i EHT-turneringen i Tjeckien att det försvarsspel man nött in under det långa VM-lägret håller måttet. I spelet fem mot fem neutraliserade Jukka Jalonens mannar såväl Tjeckien, Ryssland som Sverige.

Offensiven såg däremot aningen träig ut. Och då kan man inte ens med den bästa av vilja kalla motståndarnas försvarsvilja för helgjuten.

Sakari Manninen, Arttu Ilomäki och Mikko Lehtonen har varit poänghungriga under vårens träningsmatcher, men Kanada är en motståndare av en helt annan kaliber än lag som Danmark och Norge.

Utropstecknet: VM-febern

Ishockeyn är nationalsporten i Slovakien och gatubilden i Kosice präglas av den instundande VM-festen.

Lägg därtill att Slovakien är lättillgängligt för de mellaneuropeiska lagens fans och att prisnivån är human så kan vi räkna med en ishockeykarneval i dagarna sjutton.

Finlands uppställning (bekräftad):

Målvakt:

30 Kevin Lankinen (35 Vehviläinen)

Backpar:

4 Mikko Lehtonen – 55 Atte Ohtamaa
40 Petteri Lindbohm – 28 Henri Jokiharju
70 Niko Mikkola – 7 Oliwer Kaski
50 Miika Koivisto – 58 Jani Hakanpää

Anfallskedjor:

25 Toni Rajala – 15 Arttu Ilomäki – 19 Veli–Matti Savinainen
82 Harri Pesonen – 65 Sakari Manninen – 24 Kaapo Kakko
41 Joel Kiviranta – 27 Eetu Luostarinen – 20 Niko Ojamäki
76 Jere Sallinen – 91 Juho Lammikko – 12 Marko Anttila

Extra anfallsspelare: Juhani Tyrväinen och Kristian Kuusela.

Powerplayformationer:

Ojamäki–Manninen–Kakko – Jokiharju–Kaski
Rajala–Ilomäki–Savinainen – Pesonen–Lehtonen

Kanadas formationer:

Målvakt:

Matt Murray (Carter Hart)

Backpar:

Thomas Chabot – Brandon Montour
Darnell Nurse – Damon Stevenson
Shea Theodore – Troy Stecher
Dante Fabbro

Anfallskedjor (läget innan Tavares skadade sig):

Sean Couturier – John Tavares – Sam Reinhart
Jonathan Marchessault – Dylan Strome – Mark Stone
Jared McCann – Kyle Turris – Anthony Mantha
Mathieu Joseph – Anthony Cirelli – Adam Henrique
Tyler Bertuzzi

Tipset:

En risbastu kunde vara förödande för det oprövade finländska VM-lagets självförtroende. Det tror jag att Lejonen undviker. Däremot inte en förlust.

Det blir en i raden av hedersamma finländska nederlag. Kanada vinner med 3–0.

Diskussion om artikeln