Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojos sparprogram krympte ytterligare efter behandling i stadsstyrelsen - två småskolor ströks från listan

Från 2019
En rosa spargris med glasögon står framför en datorskärm. Vid datorn sitter också en person i vit skjorta och knapprar på en kalkylator. Bilden är skuren så att man inte ser huvudet på personen.
Bildtext Det är inte lätt att hitta nedskärnings- och effektiveringsobjekt.
Bild: Mostphotos \ Andrey Popov

Politikerna i Lojo har svårt att uppnå de sparkrav som behövs för att balansera upp ekonomin.

Staden behöver spara omkring 10 miljoner euro fram till år 2021 för att klara av investeringarna i nya skolor. De gamla byggnaderna har för dålig inomhusluft.

Vid varje politisk behandling har sparpaketet krympt och efter onsdagens behandling i stadsstyrelsen ligger sparåtgärderna nu på 9,1 miljoner euro.

Från ledande politiker i staden och stadsdirektören har signalerna tidigare varit att en sådan summa inte räcker till utan då behövs också skattehöjningar.

Skolor väcker diskussion

I behandlingen i stadsstyrelsen fanns fyra småskolors öde på bordet, men styrelsen var beredd att stänga bara två av de här skolorna.

Nummenkylän koulu och Maksjoen koulu föreslås fortfarande stänga.

Pullin koulu och Ikkalan koulu bör finnas kvar anser stadsstyrelsen med rösterna 7-6.

Stadsstyrelsen röstade också mycket jämnt när det gäller framtiden för daghemmet Petter i Virkby och att flytta all svensk småbarnspedagogik till Laurentiushuset i centrum av Lojo.

Med rösterna 7-6 kvarstår ändå förslaget att stänga Petter.

Det röstades också om att flytta Virkby skola till Källhagens skola. Där föll rösterna 11-2 för att Virkbyeleverna ska flytta in under samma tak med Källhagens skola.

Små och stora sparobjekt

Parkeringen väckte som väntat diskussion. Efter en jämn omröstning godkände stadsstyrelsen att man höjer parkeringstaxorna.

Däremot ville styrelsen inte att man måste betala för parkering på lördagar eller att man utvidgar området för parkeringsavgifter.

Också en höjning av vattentaxorna krävde en omröstning i styrelsen.

De långa listorna på sparförslag i Lojo innehåller förslag på sparobjekt på flera hundratusen euro och förslag på bara någon tusenlapp.

Stadsstyrelsen var bland annat inte beredd på att slopa brickorna vid matserveringen. Det skulle ha sparat 10 000 euro.

Uppsägningar att vänta

Stadsfullmäktige ska på onsdag (15.5) behandla det digra sparpaketet och först efter det är det helt klart hur det går i ärendet.

För Lojo stads personal har paketet konsekvenser.

Målet är att fullmäktige godkänner förslaget om att starta samarbetsförhandlingar för att minska antalet anställda med 60 personer.

Det ska spara 2,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln