Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är handelskrig mellan USA och Kina - men vad betyder det då?

Från 2019
En man i Beijing sitter på en bänk under sin shoppingrunda.
Bildtext En man i Beijing sitter på en bänk under sin shoppingrunda.

Det låter direkt fientligt - ett handelskrig är på gång mellan USA och Kina. Länderna hotar att göra det ännu dyrare att köpa in produkter från det andra landet. Men vad betyder detta - egentligen? Och hur kan det drabba Finland?

USA har beslutat att höja tullarna på en rad kinesiska varor. Dessutom har USA hotat att all kinesisk import snart dras med i handelskriget, som startade år 2018.

Kina kommer att slå tillbaka med samma mått. Här har vi ett handelskrig i ett nötskal.

I handelskrig väljer parterna sådana varor som ska skada motparten så mycket som möjligt.

Petri Vuorio

Typiskt för ett handelskrig är alltså tullavgifter mot ett land, som i sin tur svarar med tullavgifter.

Hur syns handelskriget för den enskilda medborgaren?, Petri Vuorio, expert på handelspolitik på Finlands Näringsliv?

-Förenklat kan man säga att om en vara i USA kostade 100 dollar innan handelskriget och tullavgifterna infördes, så kostar den 125 dollar efter tullarna.

Hur väljs de produkter som dras in i ett handelskrig?

- När USA förra året startade handelskriget valde de att belägga högteknologiska produkter från Kina med tullavgifter. Då svarade Kina snabbt med att de sojabönor som USA ville exportera till Kina belades med tullavgifter. I handelskrig väljer parterna sådana varor som ska skada motparten så mycket som möjligt, säger Vuorio.

Animerad bild – USA och Kina möts, personer skakar hand.
Bildtext Kinesiska och amerikanska förhandlare försöker komma överens i handelsförhandlingarna.
Bild: Mostphotos

Det tråkiga i handelskrig är att i slutändan förlorar alla.

Petri Vuorio

Kina, som vanligen köper mycket soja från USA, visste att många av sojaodlarna stöder Trump och valde därför sojan.

- Det tråkiga i handelskrig är att i slutändan förlorar alla, säger Vuorio.

Men varför pågår då handelskriget?

- Donald Trumps USA ifrågasätter tanken om att alla förlorar i ett handelskrig. Trump tänker att om man begränsar import av varor från utlandet så är det här bra för den inhemska produktionen, säger Vuorio

Men situationen är mer komplicerad än så, eftersom vi lever i en global värld där delarna i många produkter kommer från olika länder.

- Många komponenter i amerikanska företags produkter kommer från Kina - i det fallet måste företaget betala de höga tullavgifterna och i slutändan betalar den amerikanska konsumenten ett högre pris.

Vad händer om handelskriget trappas upp ännu mer?

- Både Internationella valutafoden IMF och Finlands Bank har räknat ut att både USA och Kina förlorar om handelskriget förvärras ännu mer. USA:s och Kina:s ekonomiska tillväxt kan sjunka med upp till en procent per år.

Donald Trumps handelspolitik har också fört med sig ett handelskrig mellan EU och USA. USA har bland annat infört stål- och aluminiumtullar. Nästa vecka kan USA införa tullavgifter på europeiska bilar.

Vilken effekt kan det här handelskriget ha för Finland?

-Om bilimporten från EU till USA blir belagd med tullar kan det leda till att tillväxten minskar med upp till 0,5 procentenheter i EU. Forskningsinstitutet Etla i Finland har räknat ut att det kan innebära att 3000 arbetsplatser går förlorade i Finland, säger Petri Vuorio.

Om flera handelskrig pågår samtidigt ökar osäkerheten i ekonomin och det kan till exempel föra med sig att utländska investerare blir mer osäkra över om de vågar satsa på nya produkter.

Det här kan drabba till exempel finländska företags produkter som siktar på att sälja sina varor utomlands.

Diskussion om artikeln