Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Städa upp efter dig? Med ökad kunskap växer viljan att miljökompensera

Från 2019
Utsträckt handflata med grafisk bild av granris
Bild: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Tänk dig hur du står i kassakön med matinköpen. När varorna har rullat på bandet och du ska betala får du en uträkning på hur mycket koldioxid ditt uppköp motsvarar. Nu kan du med ett knapptryck betala kompensation för utsläppet direkt vid kassan.

Det här är en vision som intresserar bland andra den allmännyttiga stiftelsen Compensate - Kompensäätiö, som har grundats av ex-riksdagsledamoten Antero Vartia.

Ett band med matvaror i matbutiken.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Compensates devis är: konsumerar du så städa upp efter dig. Det ska gå enkelt till. Betalsätten att kompensera för sin konsumtion ska helst finnas i samband med själva konsumtionsögonblicket.

En bilköpare kunde till exempel få veta vad tillverkningen av den nya bilen innebär i miljöutsläpp och kompensera, det vill säga betala för de utsläppen.

Det finns också andra modeller för hur utsläppen kunde kompenseras. Kanske funktionen skulle vara ihopkopplad med ditt bank- eller kreditkort och summan skulle dras av via ditt bankkonto.

Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä

Nuläget handlar om bidrag

Medan konsumenterna får vänta på smidigare betalsätt och mer precisa kalkyler, för vad just hen som individ konsumerar, finns det redan nu möjlighet att lugna sin ångest över klimatförändringen och stilla sitt dåliga samvete.

Det kan skötas genom att månatligen betala bidragssummor till projekt runtom i världen.

Det handlar om klimatsmarta projekt som är klassificerade och certifierade genom standard som bland andra internationella Världsnaturfonden WWF har varit med om att slå fast.

– Vi ser att finländarnas intresse för att kompensera ökar när kunskapen i klimatfrågor tilltar, säger naturskyddschefen Jari Luukkonen på WWF i Finland.

– Det finns nog knappast någon överblick av hur stort intresset är. Varken bland privatpersoner eller i företagsvärlden, tillägger han.

Många vill kompensera

Antero Vartia kan intyga att kompenseringsintresset har visat sig vara överväldigande.

Hans e-post översvämmas och han sitter i otaliga möten med eventuella nya samarbetspartners i företagsvärlden, och det är kaotiskt, säger han till Svenska Yle per telefon:

– Vi får återkomma, när jag har bättre överblick.

Företag Compensate diskuterar kompenseringssamarbete med är företag inom bankväsendet, bränsledistributörer, textiltillverkare med flera i Finland. Målet är inställt på att få globala storföretag med.

– Om vi gör det här bara i Finland så förändrar det inte världen. Vi vill förändra världen och då måste vi också bege oss ut i den, säger Vartia.

Transparensen viktig

Compensates byrå har ingen anställd personal. Det administrativa rullar på med donerade medel. Det som privatpersoner betalar i månatliga bidrag går enligt stiftelsen oavkortat till klimatsmarta projekt.

Som med alla hjälporganisationer vill bidragsgivaren försäkra sig om att pengarna når så att säga rätt adress.

För tillfället kan man se stiftelsens bankgireringar på deras hemsida.
I maj överförde Compensate drygt 32 000 euro till projekt i Columbia och Zimbabwe.

Hur exakt de här pengarna letar sig vidare från det schweiziska bankkontot till skogsprojekten förblir oklart.

Nätsida som visar inbetalning på drygt 32 000 euro till skogsprojekt
Bild: Agneta Gestrin / Yle

– Transparensen är oerhört viktig, säger Vartia och han vill förbättra den ytterligare.

Compensate fungerar som en länk i en längre kedja och stiftelsen har valt Golden Standard och VCS som samarbetspartners.

De donerade bidragen dirigeras vidare till projekt för kolbindning, det vill säga koldioxid i atmosfären minskas genom skogsplantering och skogsskötsel.

Diskussion om artikeln