Den fantastiska resan från mörker till ljus - norska dokumentärserien Överlevarna visar hur mycket mer människan klarar än hon först tror
- Jag ville hitta inspirerande historier. Någon som överlevt och vars historia var positiv.
- Grundhistorien är densamma, de har alla fyra varit med om en stor, i vissa fall våldsam, fysisk förändring. Men de har fått nytt fotfäste, ett nytt perspektiv och ett nytt förhållande till livet som gör att de klarar saker som de aldrig hade trott sig klara.
Eirik Gjesdal är regissör för de fyra nya persondokumentärerna i norska serien Överlevarna som du nu kan se på Yle Arenan.
Huvudpersonernas berättelser är hårda och känns i vissa fall som ett slag rakt i magen. Men i och med att de klarat sig och lyckats komma vidare, med en stundvis enorm mental styrka, blir berättelserna både starka och inspirerande.
Huvudpersonen i första avsnittet är Henrietta Opsahl Vasstrand som burit på ett trauma sen barndomen då hennes pappa tog livet av sig, men som då hon nästan håller på att dö i en olycka, lyckas vända sitt livs riktning.
Vi får också träffa Ylva Schwenke som blev skjuten fyra gånger på Utøya och överlevde, trubaduren Kjell Arve Hestetun som fann kärleken i 40-årsåldern men vars liv samtidigt plötsligt hänger på en tråd på grund av upptäckta hjärtproblem samt Anne Grethe vars exman skjutit henne med hagelbössa så att hon invalidiserats svårt men ändå reser sig ur situationen på ett otroligt sätt.
Det är speciellt Ylvas berättelse om Utøya som påverkat Eirik personligen.
- Den 22 juli 2011 är ett trauma för oss norrmän, även för alla som inte var där själva. Det har blivit en del av vilka vi är. Det är en sak man pratar om, var man var då och vad man gjorde. Så för mig var det en del av en personlig process att få tala om det med någon som verkligen var där.
- Jag närmade mig saken med stort allvar, men Ylva tog det på ett annat sätt. Hon har väldigt mycket humor och det blev till sist så att då vi var på Utøya så log vi väldigt mycket. Och att vara på Utøya och kunna le var otroligt befriande. Och det kan du ju nästan inte göra utan någon som verkligen var med då.
- Men humor är ju kanske det viktigaste vi har till slut mot det som är ont och svårt.
Hur viktigt är det för norrmännen att se program om Utøya?
- Vi kommer aldrig att bli färdiga med Utøya. Dels på grund av folks behov av att fortsättningsvis bearbeta saken. Dels för att det återkommande inträffar liknande terrorangrepp på andra håll i världen. Då är det bra att vi kan förstå det. För även om det till exempel sker på Nya Zealand och de drabbade är muslimer, så är det ändå samma sak.
- Den norska terroristen var först med att skriva ett manifest och de tankarna kom som en överraskning för alla. Han fick ut dem till hela världen och har i takt med att de spridits också uppnått det han ville. Men därför behöver vi också visa vad sådana tankar leder till. Vad de faktiskt handlar om. Det är inte bara ord. Det är människor och det är dråp.
Har serien förändrat ditt sätt att se på ditt eget liv, åtminstone för en stund?
- Ibland då jag tvekar inför något som är lite obehagligt, är rädd för att hålla ett tal eller ringa någon, då kan jag se framför mig Ylva, Henriette, Anne Grethe eller Kjell Arve och tänka att just det här är nog väldigt lite att vara rädd för.
- Och på folk runt mig, att de lever, det tänker jag oftare på nu.
Se de fyra nya halvtimmesavsnitten i norska serien Överlevarna på Yle Arenan.
Programserien har prisbelönats, både som helhet och specifikt för programmet om Utøya.
I Yle Fem visas serien fr.o.m. 4.6 2019.