Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omfattande vattenskada i biograf efter brand – började brinna inne i en tom biosal på natten

Från 2019
Vattenskada i Kinopalatsi.
Bildtext Branden bröt i sal 1 i Kinopalatsi. Biografen håller stängt på fredag, men en del salar öppnar på lördag.
Bild: Lehtikuva

Finnkinos biograf Kinopalatsi i Kajsaniemi i Helsingfors har drabbats av en omfattande vattenskada på hundratals kvadratmeter. Vattenskadan är en följd av en brand som utbröt i biografen på natten till fredagen. Branden antas ha uppstått av ett elfel. Biografen håller stängt i dag, fredag.

Det var under natten till fredagen som det började brinna i sal 1 i biografen. Sprinklarna släckte branden, men förorsakade en omfattande vattenskada.

Finnkinos säkerhetschef Henri Kurki säger att polisen tillsammans med räddningsverket utrett brandorsaken.

Enligt Kurki finns det inte skäl att misstänka ofog. Biografen var tom när branden bröt ut.

– Det ser ut som att branden uppstod på grund av ett elfel, säger Kurki.

Räddningsverket fick ett automatalarm om branden på Kajsaniemigatan stax före klockan två på natten. Rökskadorna begränsades till en sal.

Fyra salar värst drabbade

Vattenskadorna efter branden är ändå omfattande. Vatten tog sig in i konstruktionen, till aulan utanför och till våningen under där det finns fler salar och tekniska utrymmen.

– Vattenskadan är det som förargar. Från sal 1 rinner vattnet lätt till nedre våningen och övriga salar och det ser ut som att omkring hälften av salarna har fått vattenskador, säger Kurki.

Enligt honom finns de synligaste vattenskadorna i salarna 1, 6, 7 och 8. Dessutom har vatten runnit bakom affären i nedre våningen.

Räcker flera veckor innan allting torkat

Sammanlagt finns det tio salar i Kinopalatsi och biografen är uppdelad i två delar. I den del som finns vid Kajsaniemigatan finns salarna 2, 3 och 4 och i den nyare delen vid Mikaelsgatan ligger sal 1 samt salarna 5–10.

Målsättningen är att salarna 2, 3 och 4 öppnar på lördag, medan den vattenskadade delen kommer att vara stängd en längre tid.

– Vi gör nu mätningar som visar hur länge det räcker för utrymmena att torka. Det tar säkert flera veckor, säger Kurki.

De som har biljetter till fredagens visningar erbjuds ett annat alternativ eller så får de pengarna tillbaka.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Helsingin Kinopalatsi kastui massiivisessa vesivahingossa – Teatteri tänään kiinni, salien kuivattamisessa voi mennä viikkoja" skriven av Susanna Siironen.

Diskussion om artikeln