Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Det är en kult" - Curly girl fick sulfat- och silikonfria balsam att sälja slut i butikerna, men varför?

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 15:54.
Vad är Curly girl-metoden? - Spela upp på Arenan

Curly girl-metoden har tagit Instagram med storm världen över och i huvudstadsregionens affärer rapporteras det till och med att sulfat- och silikonfria balsam har tagit slut.

Säg hejdå till frissigt hår, dyra hårprodukter och stylingverktyg. Med boken ”Curly Girl” presenterade Lorraine Massey ett helt nytt koncept för lockigt hår, ett koncept som närmast växt sig till en kult på sociala medier.

Det finns otaliga Facebook-grupper och Youtube-kanaler kring Curly girl-metoden, där metodens anhängare diskuterar erfarenheter och ber om tips och råd.

Vad ska man göra?

  • Den så kallade Curly girl-metoden går i korthet ut på att man slutar använda schampo och balsam med sulfater eller silikoner och att man skippar att värmestyla sitt hår.
  • Schampo innehåller sulfater som torkar ut hårets naturliga oljor, och om man har lockigt hår kan det här leda till att lockarna raknar.
  • Lockar behöver fukt och genom att skippa sulfaterna kan man få ett starkare och mer återfuktat hår från grunden.
  • Om man någon gång haft lockigt eller vågigt hår, till exempel som barn, så kan lockarna "komma tillbaka" om man börjar med Curly girl-metoden.
  • Hoppet om ett lockigt hår är också det som får många att testa metoden, men det är allså inte säkert att man återfår sina lockar.

Det finns ingen renodlad Curly girl-metod utan flera varianter på hur man kan sköta sitt hår. Många brukar exempelvis använda en gelé eller mousse för att styla och definiera lockarna efter att de tvättat sitt hår.

Här kan man exempelvis läsa mer om metoden (på engelska).

I klippet visar Svenska Yles redaktör Lina Raunio hur hon brukar tvätta sitt hår -steg för steg:

Curly girl-metoden, steg för steg - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln