I Sverige blev det krig om försvarspengarna - de borgerliga partierna hoppade av försvarsberedningen
Den svenska regeringens och oppositionspartiernas försök att komma överens om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas, ser ut att ha misslyckats. Fyra borgerliga partier hoppade av försvarsberedningen.
På fredagen höll Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna en pressträff där de meddelade att de lämnar den parlamentariska försvarsberedningen. Enligt dem eftersom socialdemokraterna inte vill finansiera överenskommelsen.
- Vi fyra är överens om minst 84 miljarder (nästan 8,5 miljarder euro) till försvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent av BNP sade Moderaternas talesperson Hans Wallmark.
- Försvarsministern har sagt att han vill vänta till hösten med besked. Därmed står Socialdemokraterna inte bakom försvarsberedningens förslag, sade Wallmark.
Kristdemokraternas Mikael Oscarsson sade att de fyra borgerliga partierna inte kan låna ut sitt namn till en beredning där Socialdemokraterna inte ställer upp med finansiering.
- Ansvaret faller tungt på försvarsminister Peter Hultqvist, tillade Oscarsson.
Försvarsberedningen skulle lämna slutrapport på tisdag
Försvarsberedningen där samtliga svenska riksdagspartier har företrädare skulle lägga fram sin slutrapport nästa tisdag. Beredningen har pågått i ungefär två år.
Beredningens uppdrag har varit att föreslå riktlinjer, inklusive kostnader och anslag för försvaret för åren 2021-2025.
Syftet har varit att bygga upp ett starkare svenskt försvar.
Samarbetet ser ut att ha spruckit då Socialdemokraterna i slutskedet av förhandlingarna ville föra in en bilaga i slutrapporten där partiet skriver att man inte är beredda att binda sig till en politisk uppgörelsen gällande ekonomin.
Socialdemokraterna var alltså inte beredda att binda sig vid de borgerligas prislapp i det här skedet.
Vad innebär det här?
Oppositionspartiet Vänsterpartiet och tillsvidare också Sverigedemokraterna står fortfarande bakom försvarsberedningen.
Den här krisen är åtminstone den första stora krisen för det fyrpartisamarbete som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om med Centerpartiet och Liberalerna i januari.
Den överenskommelse som gav Sverige en regering efter långa förhandlingar.
Försvarsanslaget är en budgetfråga och behandlas tillsammans med resten av statsbudgeten. I princip har regeringen tid att lösa krisen, för det här handlar om en budget som ska läggas hösten 2021.
Nu återstår det att se hur de fyra borgerliga partierna tänker gå vidare med den här frågan och hur regeringspartierna försöker lösa problemet.
Källor: SR, SVT, DN,