Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fridlysta fiskar kan kosta dig flera tusen euro i böter - "Det är bra, du kan inte säga att du inte visste"

Från 2019
Uppdaterad 15.05.2019 15:41.
lax

En havslax är värd knappt 3 500 euro. En ål kostar likaså 3 500 euro. En röding kostar 5 100 euro medan flodkräftor kostar 50 euro styck.

Den som fångar fredade hotade eller utrotningshotade fiskar måste betala böter. Dessutom måste man betala en summa som motsvarar fiskens värde.

Sedan tidigare finns det en lista med värden på fridlysta djur och växter, och på fredagen godkände jord- och skogsbruksminister Jari Leppä en lista med värden också för hotade fiskar.

Tre spön på stranden i väntan på att siken ska nappa
Bild: Yle/Anna Savonius

Fiskeguiden Mikael Sarelin i Pargas tycker det låter rättvist, eftersom andra djur har ett värde redan sedan tidigare.

- Man kan ju tycka att 3 500 euro är mycket pengar för en lax, men har man inte ett högt pris på utrotningshotade arter så är det ju ingen som bryr sig. Om summan är högre så avskräcker det förhoppningsvis någon från att med vett och vilja försöker fånga den, säger Sarelin.

Måste finnas en risk att man blir fast

Sarelin påpekar ändå att det måste finnas en risk att man blir fast på bar gärning.

- Finns det övervakning så kanske det avskräcker, men det finns ju alltid sådana som bryter mot lagen ändå, exempelvis genom att fiska någon art trots att den är fridlyst.

Mikael Sarelin, en man med orange tröja, skägg, mustasch och skärmmössa.
Bildtext Mikael Sarelin.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Enligt Fiskelagen får man nog i vissa fall fiska utrotningshotade och hotade arter bara man håller sig till reglerna för fredningstider, fridlysningsområden, minimimått på fiskar och andra regler och begränsningar.

- Säkert finns det människor som inte känner till att någon fisk skulle vara fridlyst, men då är det hög tid att de får veta det. Alla vet ju att man inte får döda en havsörn, att de är fridlysta, så kanske det är bra att det kommer upp på tapeten att också fiskar kan vara fridlysta.

Fiskar som av misstag fångats måste slängas tillbaka

Om man av misstag får en alltför liten eller en fridlyst utrotningshotad fisk, så måste man omedelbart kasta tillbaka den i vattnet, också fastän den är död.

- Det är bra, för annars skulle fiskare kunna påstå att fisken var död då de fick upp den. Nu får man böter och måste ersätta värdet bara om man blir fast med en fridlyst fisk i båten.

en ål
Bildtext Ålen är fredad 1.10–31.1.
Bild: Yle/Pirjo Koskinen

- Det är viktigt att känna till vad du får fiska och vad du inte får. Du kan inte säga att du inte visste.

Som fiskeguide sätter Sarelin också andra begränsningar för sina kunder i Skärgårdshavet.

- Till exempel släpper vi tillbaka gäddor som är för stora och som är viktiga för fortplantningen, om de är i så bra skick att man kan släppa dem. Vi tar inte heller över tio abborrar på en tur någonsin, för man kan faktiskt tömma områden på fisk om man riktigt vill.

Riktgivande värden på fiskar

På Centralförbundet för Fiskerihushållnings webbplats finns uppgifter om fångstmått och fredningstider för fiskar.

Artikeln är korrigerad 15.5.2019 klockan 15:41. I bildtexten stod tidigare felaktigt att ålen är fridlyst året om. Ålen är fredad 1.10–31.1. Däremellan får man fiska den.

Diskussion om artikeln