Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Det gör inget fast man inte är den största stjärnan när man är ung” – Tony Sund nära NHL-drömmen, men nästa säsong kan det ändå bli TPS som gäller

Från 2019
Tony Sund.
Bildtext Tony Sunds nästa mål är att vika sig en plats i NHL.
Bild: /All Over Press

Nyheten om Tony Sunds kontrakt med NHL-klubben San Jose Sharks var något som få hade förväntat sig. Den tidigare Vasa Sport-backen berättar att det också fanns andra som var intresserade.

– Jag vet inte om jag riktigt förstått vad som har hänt. Det har skett ganska mycket den senaste tiden, framförallt under den senaste veckan.

Så här säger Tony Sund då Yle Sporten når honom samma dag som hans kontrakt med NHL-klubben San Jose Sharks offentliggjorts. En nyhet som Sund själv beskriver som “en dröm som gått i uppfyllelse”.

Sund har varit en av den gångna säsongens stora utropstecken i den inhemska ishockeyligan. 23-åringen gjorde succé i Vasa Sport varefter han skrev på för TPS. Han var också nära att vika sig en plats i Lejonens VM-trupp.

Sund har inte draftats till NHL, men de fina takterna i ligan fick ändå San Jose Sharks att ta kontakt.

– Det var under säsongens gång som de började visa intresse. De har också varit i Vasa på en snabbvisit. Den första kontakten skedde före jul och efter det växte intresset mer och mer. Mot slutet av säsongen började det kännas som att det kan bli ett kontrakt.

Tony Sund tar av sig hjälmen
Bild: AOP /Hannu Luostarinen

Sund berättar att det också fanns ett par andra lag som visade intresse, men det var Sharks som var ivrigast. Det färska kontraktet är ettårigt.

– Ett stort steg, för fem år sedan skulle jag kanske inte ha trott på det här. Men det visar återigen att inget är omöjligt. Det gör inget fast man inte är det största stjärnan när man är ung. Det finns alltid en möjlighet om man bara vill, och är villig att lägga ner tid på det.

NHL eller TPS?

Men även om Tony Sund nu har ett NHL-kontrakt så är det långt ifrån säkert att han kommer att vika sig en plats i San Joses spelande trupp nästa säsong. För tillfället spelar Sharks i den västra konferensens finaler i NHL, det är med andra ord frågan om ett kvalitetslag.

– Klart att det betyder mycket att få ett kontrakt, men det handlar inte om någon fribiljett. Det är nu som arbetet börjar på allvar. Men det är en stor grej för mig personligen och ett steg mot mitt mål.

Sunds säsong tog slut för bara några dagar sedan, men sommarpausen kan inte bli alltför lång. Det gäller att vara redo då han får chansen att visa upp sig på San Joses träningsläger i slutet av sommaren.

– Första träningslägret är i slutet augusti och i börja av september, jag ska åka dit och så får vi ser hur det går.

Tony Sund mot Adrian Kempe.
Bildtext Sund mot Sveriges Adrian Kempe i Tjeckiens EHT-turnering.
Bild: /All Over Press

Sund har en klausul i sitt avtal som ger honom chansen att återvända till Europa ifall han inte lyckas erövra en plats i NHL-truppen.

– Om jag känner att jag inte är tillräckligt redo eller behöver mer tid att utvecklas så finns möjligheten att jag åker tillbaka till Finland och spelar en ligasäsong med TPS.

Framtiden är med andra ord ännu oviss för Sund, men en sak är säker: riktningen är uppåt.

– Det ger en extra boost när jag fick ett kvitto på att jag gör något rätt. Jag har ännu mer motivation att fortsätta jobba hårt.