Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-vänlig vänsterrörelse vill omvandla unionen - vill att alla EU-medborgare ska få en basinkomst

Från 2019
Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis håller en Diem 25-banderoll under en demonstration i Portugal.
Bildtext Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis håller en Diem 25-banderoll.
Bild: EPA-EFE

En några år gammal paneuropeisk EU-vänlig rörelse simmar mot den högernationalistiska strömmen i Europa. Rörelsen vill genomföra radikala reformer för att på nytt lyfta EU på fötterna.

Vad har Pamela Anderson, Noam Chomsky och Yanis Varoufakis gemensamt? Alla tre stöder den paneuropeiska rörelsen DiEM25.

Förkortningen DiEM25 står för rörelsen för demokrati i Europa till 2025. Rörelsen vill i enlighet med sitt namn göra Bryssel mer öppet och demokratiskt.

Öppet och demokratiskt

EU-mötena ska direktsändas, lobbyisternas makt brytas och medborgarna och parlamenten ska få mer att säga till om.

Samtidigt ska den ekonomiska politiken ändras radikalt.

DiEM25 vill storsatsa på övergången till en grön ekonomi, alla EU-medborgare ska få en basinkomst och under- och överskotten i medlemsländernas handelsbalans ska bort.

– En stor fråga är att EU hittills inte haft något verktyg för att balansera under- och överskott i handelsbalansen. Det var en av huvudorsakerna till Eurokrisen, Grekland är ett typexempel, säger DiEM-medlemmen, professor Heikki Patomäki.

Professor Heikki Patomäki
Bildtext Heikki Patomäki.
Bild: Handout

Målet är att införa nationalekonomen John Keynes modell för en så kallad clearingunion i Europa. Tanken är att medlemsländernas handelsbalans ska vara nära noll, för stora under- eller överskott leder till sanktioner.

Stora överskott skulle beskattas bort och läggas i en europeisk fond, som sedan skulle investera i stora infrastrukturprojekt och grön ekonomi.

Klarar inte ny nedgång

DiEM25 varnar för att EU sannolikt inte kommer att klara av nästa ekonomiska kris om inte omfattande reformer genomförs innan det.

Heikki Patomäki varnar för att unionen står inför ett verkligt hot om och när konjunkturen vänder.

– Mycket hänger på vad följande ekonomiska vändning blir. EU är byggd på en så bräcklig bas när det gäller den ekonomiska politiken. Svaret kommer alltid att bli mer nedskärningar, privatiseringar och mer flexibilitet på arbetsmarknaden, säger han.

Patomäki tillägger att de motsatsförhållanden som uppstår när folk mister tron på framtiden kan leda till massiva problem.

– Brexitkaoset kan komma att upprepas på EU-nivå, varnar han.

DiEM25 har nästan 120 000 medlemmar från 195 länder och territorier. Rörelsen utarbetar sina program genom debatt och omröstningar på nätet.

Bred rörelse

Målet är att vara en bred rörelse som lockar både liberala EU-vänner och aktivister från yttersta vänsterkanten.

Yanis Varoufakis tillsammans med DiEM-anhängare
Bild: EPA-EFE

I EU-valet ställer rörelsen upp kandidater i flera medlemsländer, dock inte i Finland. Yanis Varoufakis, som var med och startade rörelsen, ställer själv upp i Tyskland.

Men rörelsen väntas inte göra någon stor inmarsch i EU-parlamentet. Däremot kan man kanske påverka debatten inom den splittrade europeiska vänstern.

Delar av den europeiska vänstern, som den franska vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon, vill ta avstånd från EU och förbereder sig på en nedmontering av unionen.

Andra som Vänsterförbundet i Finland har utvecklats i en mer EU-positiv riktning och hoppas nu i stället på en reform av unionens strukturer.

Diskussion om artikeln