Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De grönas Moisio lämnar regeringsförhandlingarna - delägarskap i kommunikationsbyrå väckte lobbymisstankar

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 22:36.
En bild på Elina Moisio - hon sitter ner och bakgrunden är grön.
Bildtext Riksdagsledamot Elina Moisio.
Bild: Lehtikuva

De grönas Elina Moisio kommer inte längre att vara del av en av regeringsförhandlingsgrupperna eftersom hon är delägare och ledande sakkunnig på Miltton. Kopplingen har väckt misstankar om lobbying. Antti Rinne menar att diskussionen om lobbyister gått över styr.

Rinne anser att de som sitter med i förhandlingarna är där i egenskap av riksdagsledamöter, inte som lobbyister.

–  Om de finns SDP:are som jobbar inom någon organisation, så sitter de ändå här på SDP:s mandat och med SDP:s målsättningar, inte någon annan organisations målsättning, sade Rinne på fredagen

Media har ifrågasatt Moisios oberoende.

– Jag upplever att det inte finns någon intressekonflikt mellan min yrkesroll och roll i regeringsförhandlingarna. Men efter att saken lyftes upp till diskussion så har jag kommit till slutsatsen att det för tydlighetens skull är bättre att jag inte fortsätter i De grönas förhandlingsgrupp, säger Moisio i ett pressmeddelande.

Hon tillägger också det är viktigt att De grönas förhandlingsgrupp har arbetsro.

Moisio fungerar som De grönas sakkunniga medlem i gruppen Ett Finland där förtroende och en jämlik arbetsmarknad råder.

Här hittar du alla teman som behandlas i samband med regeringsförhandlingarna.

Bland de som sitter med i de olika grupperna finns det flera som har kopplingar till stora organisationer. I samma grupp som Moisio finns det också andra som har starka kopplingar till näringslivet. Bland annat Vänsterförbundets Teija Asara-Laaksonen sitter i JHL:s styrelse och SDP:s Anu-Tuija Lehto är jurist på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC. Jussi-Pekka Rode är sakkunnig på Bildningsarbetsgivarna. Mats Nyman är organisationsdirektör på YTY som är del av Akava.

Källa: Yle Uutiset, STT

Diskussion om artikeln