Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen granskar Telias köp av Bonniers tv-verksamhet

Från 2019
Telias skylt på Industrigatan
Bild: Derrick Frilund / Yle

Europeiska kommissionen inleder en grundlig utredning av Telia Companys köp av Bonnier Broadcasting. Köpet gör att konkurrensen inom tv-sektionen minskar i Finland och Sverige, och kan leda till färre kanaler eller högre priser.

I mars anmälde Telia formellt affären till EU-kommissionen. Kommissionen började då granska affären och uttryckte därefter oro för konkurrenskraften inom tv i Norden.

Kommissionen listar flera olika saker som är oroande. Främst riktas oron mot högre priser och färre kanaler, menar kommissionens Margrethe Vestager som ansvarar för konkurrensfrågor.

Kommissionen lyfter också fram att köpet kan leda till att Telias konkurrenter inom tv-distributionen i Finland bli utestängda från till exempel MTV3. Man är också oroad att köpet kan leda till att vissa bolag nekas tv-reklamplats eftersom Telia också har konkurrenter inom till exempel telekommunikation.

Kommissionen lyfter också upp att köpet kan leda till att konsumenter nekas tillgång till vissa strömningsapplikationer ifall de använder en konkurrerande operatör.

Telia: Väntat beslut

Telia kommentarer inte vidare beslutet utan menar att undersökningen är i linje med vad man förväntat sig. I pressmeddelandet skriver bolaget att man förväntar sig att slutföra köpet under det andra halvåret av 2019.

Det var i juni i fjol som det stod klart att telekommunikationsbolaget Telia Company köper mediebolaget Bonniers tv-verksamhet i Norden. I verksamheten ingår finländska MTV, C More och svenska TV4 till Telia.

Köpet innebär att bolaget både producerar och distribuerar innehåll.

Köpesumman landade på 9,2 miljarder kronor, ungefär 888 miljoner euro. Svenska staten äger 37,3 procent av Telia.

Reuters skrev om nyheten redan i går baserat på obekräftade uppgifter.

Källa: Europeiska kommissionen, Telia, STT

Diskussion om artikeln