Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Thiem satte stopp för Federers gruscomeback – schweizaren ska spela Franska öppna för första gången på fyra år

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 22:32.
Roger Federer.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Roger Federer har den här veckan spelat på grus för första gången på en lång tid. Den 37-årige schweizaren hann vinna två matcher och var väldigt nära att slå även Dominic Thiem som är en av de absolut bästa på grus.

De två senaste åren har Roger Federer valt att stå över vårens grussäsong helt och hållet för att vara i full form inför grästurneringarna och Wimbledon.

Den 37-årige levande legendaren och kanske alla tiders bästa tennisspelare har mot slutet av sin karriär valt att tävla sparsamt. På basis av resultaten har det här varit en god idé då Federer vunnit flera grand slam- och mastersturneringar ännu på gamla dagar.

Det här året har han ändå känt att sug att återvända till de röda banorna. Mastersturneringen i Rom (som Federer vunnit tre gånger, senast 2012) var hans första grusturnering på tre år.

Efter segrar över fransmännen Richard Gasquet och Gael Monfils tog comebacken slut i kvartsfinalen då Österrikes Dominic Thiem var bättre efter tre jämna set.

Thiem räddade två matchbollar i andra setets tiebreak och vann till slut med 3–6, 7–6, 6–4. I semifinalen kommer han att möta världsettan Novak Djokovic.

Thiem som spelade i Franska öppna-finalen i fjol hör till världens bästa spelare på grus och är en av de få som har flera segrar över Rafael Nadal på spanjorens favoritunderlag.

Franska öppna hägrar

Trots förlusten mot Thiem gav Federer gruscomeback ändå positiva signaler, även om banorna i Madrid är snabbare än i många andra grusturneringar, och därför lämpar sig bättre för Federers spelstil.

Franska öppna som inleds i slutet av maj kommer antagligen bli en tuffare utmaning, också därför att man då spelar bäst-av-fem-set.

Men även om Federers största framgångar har kommit i Wimbledon och på hårda banor, så ska vi inte glömma att han under sina glansdagar också hörde till de allra bästa på grus.

Under åren 2006–2011 spelade schweizaren i fem Franska öppna-finaler varav han vann en. Och skulle det inte vara för gruskungen Nadal hade det antagligen blivit ett par till.

Senast Federer deltog i Franska öppna var 2015. Då slogs han ut i kvartsfinal mot den blivande mästaren Stan Wawrinka.

Diskussion om artikeln