Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK puttade ner Dicken från tronen – tog FM-guldet efter makalös finalthriller

Från 2019
Uppdaterad 12.05.2019 18:47.
Kathlen Ax jublar
Bildtext Kathlen Ax blev matchvinnare för HIFK.
Bild: Lehtikuva

Kathlen Ax blev Helsingfors IFK:s stora guldhjälte. Ax gjorde de viktigaste målen då laget fullbordade sin finalvändning och spelade hem första guldet sedan 2014. Jag tänkte inte lämna hallen utan guldmedalj, säger Ax till Yle Sporten.

Efter de två första finalmatcherna var det inte mycket som talade för HIFK i finalserien mot Dicken. Laget låg under med 0–2 i matcher och Dicken hade flera matchbollar att spela hem guldet.

Men när det krävdes som mest stod laget för en vändning som heter duga. I ett pressat läge vann laget tre raka matcher och får nu titulera sig finländska mästare.

– Det är helt sjukt. Det känns helt otroligt, nu är vi mästare. Vi har jobbat så hårt för det här och vilken finalserie det blev, säger HIFK:s stora guldhjälte Kathlen Ax efter matchen.

Ax gjorde nio mål i den femte finalen och klev fram då det behövdes som mest. Hon kvitterade matchen till 17–17 i den sista sekunden av ordinarie speltid och satte sedan avgörande 20–19-målet då en sekund återstod av den andra förlängningsfemman.

Kathlen Ax.
Bild: Lehtikuva

Dicken tappade stor ledning igen

Att den femte matchen skulle bli en sådan thriller kunde man inte tro i början.

Sonja Koskinen storspelade i Dickenmålet och höll tätt i nästan 14 minuter i början av matchen och släppte bara in tre bollar i den första halvleken. I paus ledde Dicken med 8–3.

Sonja Koskinen sträcker armarna i luften
Bildtext Sonja Koskinen var en mur i målet i första halvlek.
Bild: Tomi Hänninen

I den fjärde finalen i torsdags hade Dicken också en stor ledning i paus som man då tappade. I dag upprepade sig historien.

– Vi gjorde en katastrofal insats i den första halvleken. Vi tycks komma igång då vi ligger under med ganska så många mål, säger Ax.

"Tänkte inte lämna hallen utan guldmedalj"

HIFK lyckades skapa nerv i slutminuterna då man låg under med endast en boll och fick ett sjumeterskast då tre sekunder återstod att spela. Ax kvitterade till 17–17 och den femte finalen gick till förlängning.

– Pulsen var jättehög men jag hade bestämt mig för att bollen skulle gå i mål. Jag tänkte inte lämna hallen utan guldmedalj, säger Ax.

Den första femminutersperioden blev mållös men i den andra ledde Dicken i två repriser efter två mål av Tove Salokivi.

Men HIFK kom tillbaka. Sara Jäntti kvitterade till 19–19 och HIFK fick ett sista anfall där Ax gjorde målet som gav klubben det första guldet sedan 2014.

– Det är helt sjukt att vi fixar det, jag har nog inte fattat det här ännu. Vi har ett otroligt lag och vi ger aldrig upp, säger HIFK:s lagkapten Linda Cainberg.

Trots att Dicken inte klarade av att knyta säcken så var tränaren Ken Sirenius stolt över sina spelare.

– Vi gav oss själva chansen att vinna guldet två gånger men den här gången räckte det inte. För att vinna krävs det emellanåt erfarenhet och det här var var viktigt för våra spelare. Grattis till HIFK som vann guldet, säger han.

Resultat:

HIFK – Dicken 20–19

Diskussion om artikeln