Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högre växel i regeringsförhandlingarna - alla förhandlare ryms inte ens in i Ständerhuset längre

Från 2019
Uppdaterad 13.05.2019 07:25.
En grupp människor har samlats kring ett bord för regeringsförhandlingar i Ständerhuset.
Bildtext Den här bilden är från fredagens möte för den grupp som diskuterar ett kolneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.
Bild: Lehtikuva/Handout, Statsrådets kansli

Intensiteten trappas upp på måndag när regeringsfabriken öppnas igen och regeringsprogrammet jobbas fram genom grupparbete.

Under veckoslutet har det varit tyst, stilla och nästan öde i Ständerhuset, men alla vet att det blir livat i holken igen när en ny vecka gryr.

Då fortsätter regeringsförhandlingarna.

Under den stundande veckan flyttas jobbet över till mindre grupper som ska svarva fram komponenter och beståndsdelar till det kommande regeringsprogrammet.

Grupperna ska diskutera bland annat jordbruk, försvarsmakten, skatter och vägnätet. Det finns också ett skilt förhandlingsbord med temat social- och hälsovårdsreform.

Det börjar bli så många personer inblandade i diskussionerna att stolar och bord har tagit slut.

Ständerhuset räcker inte till, så en del av diskussionerna förs i stället i inrikesministeriets möteslokaler ett stenkast bort, på andra sidan Kyrkogatan i Helsingfors.

Ekonomin är inget problem - ännu

Herren på täppan, SDP:s ordförande Antti Rinne, uppskattade i fredags att helhetsbilden ska vara klar på måndag. Efter det kan man börja diskutera målsättningar och därefter gå vidare till hur man ska nå dem.

Antti Rinne utanför Ständerhuset i Helsingfors.
Bildtext Antti Rinne utanför Ständerhuset.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Än så länge har man diskuterat utan att ta med ekonomin som en variabel. Det kan förklara varför det hittills har varit rätt samstämmiga diskussioner.

När Antti Rinne lämnade Ständerhuset i fredags beskrev han de ekonomiska realiteterna som den svåraste utmaningen i förhandlingarna.

- Prislappar ska slås ihop och de ramar vi kan jobba inom kommer emot nästa vecka, förklarade Rinne inför veckoslutet.

Sosseledarens uttalade mål är att regeringsprogrammet ska vara klart inom två veckor och den nya regeringen ska inleda sitt jobb i juni.

Spefåglarnas vårspel

Att ekonomin inte har funnits med i samtalen hittills har fått utomstående att både höja ögonbrynen och fnissa retsamt.

- Var och en kan själv testa Antti Rinnes metod. Man kan till exempel föra barnen till leksaksaffären inför jul och säga att de får välja vad de vill ha utan att titta på prislappen, sedan diskuterar man kostnaderna i efterhand, raljerade medieföretagaren och nationalekonomen Heikki Pursiainen på Twitter.

Enligt SDP:s kommunikationschef Iida Vallin vill man införa lite nytänk i regeringsförhandlingarna.

Partiet vill göra det möjligt att måla upp visioner om hur man kan bygga ett samhälle som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Iida vallin Sdp pulue viestintäsuunnittelija
Bildtext Iida Vallin.
Bild: Mohamed El Bouari / Yle

- De här tre pelarna måste ständigt vara närvarande när vi bygger ett hållbart samhälle, metoden har godkänts i stor utsträckning också bland de andra parterna i diskussionerna.

Vallin säger till STT att de tre momenten sammanlänkas, därför går det inte enbart att fokusera på ekonomin.

Säätytlo
Bildtext Ständerhuset i Helsingfors, en mäktig scen för regeringsskådespelet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Källa: STT