Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Litauen: Premiärministern avgår efter förlust i presidentvalet - förhandsfavoriterna går vidare till andra omgången

Från 2019
Litauens premiärminister Saulius Skvernelis erkände sig besegrad i presidentvalet och avgår från premiärministerposten.
Bildtext Litauens premiärminister Saulius Skvernelis erkände sig besegrad i presidentvalet och avgår från premiärministerposten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det gick inte vägen för premiärminister Saulius Skvernelis i presidentvalets första omgång i Litauen. Nu avgår han från premiärministerposten. Den före detta finansministern Ingrida Šimonytė och den oberoende ekonomen Gitanas Nausėda går till final.

- Jag trodde verkligen att jag skulle ta mig till den andra omgången, men resultatet visar att mina förväntningar var för höga, konstaterade Skvernelis när största delen av rösterna efter söndagens första omgång var räknade.

- När jag ställde upp i valet sade jag att det skulle bli en utvärdering av mitt arbete som premiärminister. Så här blev det, tillade han.

Skvernelis uteslöt inte att det här kan betyda att det blir nyval i Litauen.

När 85 procent av rösterna i presidentvalet var räknade hade den oberoende ekonomen Gitanas Nausėda fått 31 procent av rösterna och den konservativa före detta finansministern Ingrida Šimonytė hade fått 29 procent. Skvernelis låg trea med 21 procent av rösterna.

Den andra omgången av presidentvalet kommer att hållas om två veckor, den 26 maj.

Presidentkandidaten Gitanas Nauseda och hans fru Diana Nausediene då de förtidsröstade i fredags i Vilnius.
Bildtext Presidentkandidaten Gitanas Nausėda och hans fru Diana Nausediene då de förtidsröstade i fredags i Vilnius.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag vill tacka alla människor som tog till sig vårt budskap om att vi vill ha en väldfärdsstat i Litauen och att vi vill ha en fredligare politik, sade Nausėda till reportrar i Vilnius när resultatet av den första omgången började klarna.

Den 54-åriga ekonomen, akademikern och välkända ekonomiska kommentatorn Nausėda beskrivs som en mittenkandidat.

Både Nausėda och hans konservativa motkandidat Ingrida Šimonytė stödjer Litauens EU- och Natomedlemskap fem år efter Rysslands annektering av Krimhalvön, som var ett skrämselskott också för Litauen.

Den före detta finansministern, 44-åriga Šimonytė, är populärast hos relativt välmående och välutbildade människor i de större städerna, enligt nyhetsbyrån AFP. Hon är också liberal i frågor som samkönade relationer. Äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna är inskrivet i grundlagen i Litauen.

Ingrida Šimonytė röstade i en vallokal i Vilnius på söndagen.
Bildtext Ingrida Šimonytė röstade i en vallokal i Vilnius på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fattigdomen och de djupa inkomstklyftorna i landet är den mest centrala valfrågan.

Både Nausėda och Šimonytė har lovat att ta itu med den ekonomiska ojämlikheten. Enligt politiska bedömare som AFP talat med så har Nausėda en större chans att locka till sig väljare också från vänsterkanten i presidentvalets andra omgång om två veckor.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Litauens president Dalia Grybauskaitė.

Presidentval i Litauen - "Järnladyn" Grybauskaitė stiger åt sidan efter tio år

Två ekonomer toppar opinionsmätningarna inför valet.

Diskussion om artikeln