Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Regeringsförhandlingarna fortsätter, kommunerna kräver mer statliga pengar för vägar och järnvägar och Litauens premiäminister avgår

Från 2019
Antti Rinne laskeutuu Säätytalon rappusia
Bildtext Regeringssonderaren Antti Rinne.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I dag fortsätter regeringsförhandlingarna på Ständerhuset i Helsingfors.

Den här veckan flyttas jobbet över till mindre grupper som ska diskutera bland annat jordbruk, försvarsmakten, skatter och vägnät samt social- och hälsovården.

Det är de ekonomiska realiteterna som blir den svåraste utmaningen, säger regeringssonderaren Antti Rinne, men hans mål är att ha ett regeringsprogram klart om två veckor och en ny regering i början av juni.

Kommunförbundet och kommun- och stadsdirektörer runtom i Finland kräver mer statliga pengar för vägar och järnvägar. I ett ställningstagande krävs att staten höjer anslagen för infrastrukturen i trafiken med 800 miljoner euro och inte skjuter över den ekonomiska bördan på kommunerna.

Utrikes:

Det gick inte vägen för premiärminister Saulius Skvernelis i presidentvalets första omgång i Litauen. Nu avgår han från premiärministerposten. Den före detta finansministern Ingrida Šimonytė och den oberoende ekonomen Gitanas Nausėda går till final.

Fattigdomen och den ekonomiska ojämlikheten i landet väntas dominera debatten också inför den andra omgången i presidentvalet som hålls om två veckor.

Den EU-vänliga vänsterrörelsen DiEM25 vill omvandla unionen och vill storsatsa på övergången till en grön ekonomi. Rörelsen vill också att alla EU-medborgare ska få en basinkomst och att under- och överskotten i medlemsländernas handelsbalans ska bort.

Vädret:

I landets södra och mellersta delar är det molnigt och dagens högsta temperatur är 9 till 13 grader.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det mest molnigt och lokalt förekommer det regn eller duggregn. Temperaturen är 4 till 9 grader.

I Lappland är det mestadels molnigt och på många håll kan det regna, lokalt också blötsnö. Det är 2 till 6 grader.

Vinden är i dag svag eller måttlig - och nordlig till västlig.