Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskt besked om fallet Assange i dag - ska förundersökningen mot honom öppnas igen?

Från 2019
Uppdaterad 13.05.2019 10:42.
Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse.
Bildtext Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse.
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag kan det bli ett slut på den utdragna historien om de svenska våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange - eller så inte. Nu ska åklagarmyndigheten meddela om man tänker återuppta förundersökningen mot Assange.

Klockan 12, finsk tid, ska vice överåklagare Eva-Marie Persson hålla en pressträff och berätta om hon tänker öppna den tidigare nedlagda förundersökningen mot Assange. Det framgår av den svenska åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Den 11 april begärde målsägarbiträdet att den svenska förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Det var samma dag som brittisk polis gick in på Ecuadors ambassad i London och grep Assange.

Assange avtjänar just nu ett brittiskt fängelsestraff på 50 veckor för brott mot borgensvillkor. Enligt den svenska åklagarmyndigheten måste han sitta av åtminstone hälften av de 50 veckorna.

Den kände kinesiske konstnären Ai Weiwei deltog i en demonstration i Berlin den 2 maj där man krävde att Assange friges.
Bildtext Den kände kinesiske konstnären Ai Weiwei deltog i en demonstration i Berlin den 2 maj där man krävde att Assange friges.
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Från början misstänktes Assange för fyra sexualbrott i Sverige 2010. I augusti preskriberades två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Det blir bråttom med åtalet

Den misstanke som nu kvarstår gäller ett fall av våldtäkt, men av det mindre grova slaget. Det är ett brott som kan ge högst fyra års fängelse.

Enligt svensk lagstiftning är domen för våldtäkt i regel lägst två år och högst sex år.

Om brottet med hänsyn till omständigheterna anses mindre grovt är domen för våldtäkten fängelse i högst fyra år.

Om våldtäkten anses vara grov är fängelsedomen lägst fem år och högst tio år.

Enligt exempelvis Dagens Nyheter blir det bråttom om man vill hinna väcka åtal mot Assange i det här fallet. Den här brottsmisstanken preskriberas i augusti 2020. Förundersökningen måste alltså bli klar och åtal väckas före det.

Assange borde i så fall också överlämnas till Sverige innan preskriptionstiden går ut.

Enligt DN tar sig Assange knappast frivilligt till Sverige efter att han avtjänat sitt brittiska fängelsestraff. Assange har åtminstone tidigare sagt att han litar mindre på Sverige än på Storbritannien vad gäller risken att utlämnas till USA.

USA har begärt Assange utlämnad för att svara på åtal om förberedelse för dataintrång. Hans advokater misstänker att det ligger andra hemliga åtal och väntar på honom i USA.

Men nu ska alltså det svenska åklagarämbetet först besluta om det alls ska bli aktuellt med förundersökning och eventuellt åtal i Sverige.

Källor: BBC, Åklagarmyndigheten, Dagens Nyheter, Yle