Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mystiska "sabotageoperationer" nära Hormuzsundet – norskt fartyg drabbat

Från 2019
Uppdaterad 13.05.2019 13:34.
En karta som visar det geografiska läget för Hormuzsundet.
Bildtext
Bild: Google

Fyra oljefartyg har utsatts för ”sabotageoperationer” vid Förenade Arabemiraten, uppger landets utrikesministerium.

Sabotaget uppges ha skett i Omanbukten öster om hamnen i emiratet Fujairah intill Hormuzsundet. Den så kallade sabotageoperationen uppges ha skett i farvatten nära hamnen.

Inga människor har kommit till skada och inga skadliga kemikalier eller bränsle har läckt ut i havet, men fartygen fick betydliga skador, uppger Förenade Arabemiratens regering.

Det är oklart vilken typ av sabotage det rör sig om. Två av fartygen uppges vara saudiska transportfartyg.

Också en norsk tanker skadad

I dag meddelade rederiet Thome Ship Management att en norskregistrerad tanker har fått skador i sitt skrov av ett oidentifierat objekt i hamnen i Fujairah, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt rederiets ledning är besättningsmedlemmarna på MT Andrea Victory oskadda. Det finns ett hål i aktern på tankern men det finns inte någon risk för att den sjunker.

Arkivbild från hamnen i Fujairah, Förenade Arabemiraten. Bilden tagen 2010.
Bildtext Arkivbild från hamnen i Fujairah, Förenade Arabemiraten. Bilden tagen 2010.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hormuzsundet är en viktig handelsväg för oljetransporter från Mellanöstern. Området ligger mellan gulfstaterna och Iran.

Redan i går rapporterade en libanesisk tv-kanal om explosioner i hamnen i emiratet Fujairah men det tillbakavisades av Förenade Arabemiraten.

Hormuzsundet - ett mycket strategiskt sund

Ordkriget mellan Iran och USA har trappats upp, och USA:s militära närvaro i regionen har ökat.

USA har under de senaste dagarna transporterat bland annat bombflygplan och hangarfartyg till Arabiska halvön. Enligt USA handlar det om att skapa trygghet mot hotet från Iran.

Iran ser å sin sida USA som ett hot i området.

Iran har tidigare sagt att om landet känner sig hotat så kan det avbryta den strategiska trafiken i Hormuzsundet vid det trånga inloppet till Persiska viken - en mycket viktig trafikled för oljetransporter i Mellanöstern.

USA har för sin del konstaterat att man inte kan tillåta att transportleden skadas.

Av världens oljetransporter till havs transporteras ungefär en tredjedel via Hormuzsundet från hamnarna i Saudiarabien, Irak, Qatar, Förenade Arabemiraten och Kuwait.

USA har varnat för riskerna för iranskt agerande i området

I går meddelade USA att man inte fått någon bekräftelse på sabotage i Fujairah. USA har dock tidigare varnat för att fartyg kan bli mål för iranska aktioner i regionen.

Ett ansvarslöst handlande som ökar spänningen och konflikterna i regionen och utsätter folket för stor fara

― Gulfstaternas samarbetsråd

Enligt Abdullatif bin Rashid al-Zayani, generalsekreteraren i de sex gulfstaternas samarbetsråd, kan händelsen göra att spänningen och konflikter i regionen ökar.

Saudiarabien har uttryckt sitt stöd för Förenade Arabemiraten. Landets utrikesministerium säger i ett uttalande att det påstådda sabotaget innebär en allvarlig upptrappning.

- Den här typens ansvarslösa agerande ökar spänningen och konflikterna i regionen och utsätter folket för stor fara. Attackerna utgör ett farligt hot mot sjöfarten och får negativa effekter på den lokala och globala säkerheten.

Bahrain, Egypten och Jemen har också fördömt det påstådda sabotaget.

Det har inte öppet talats om vem eller vilka som skulle stå bakom sabotaget - och landet Iran nämns inte.

En talesman för Irans utrikesministerium sade i går att att incidenterna nära Fujairah är bekymmersamma och hemska, och efterlyste en utredning i frågan.

Spänningen mellan USA och Iran har skärpts efter att president Donald Trump sade upp det internationella kärnenergiavtalet för USA.s del, och återinförde sanktioner mot Iran.

Förra veckan hotade Iran med att återuppta anrikningen av uran om inga nya överenskommelser kan ingås.

Artikeln uppdaterades kl. 13.30 med rapporten om ett norskregistrerat fartyg.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln