Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sexuella trakasserier, övergrepp och könsroller i ny ungdomspjäs i Borgå: "Det är viktigt att vuxna ser den och förstår vad som pågår i våra huvuden"

Från 2019
flicka står på scen och ser ut i publiken
Bildtext Ungdomspjäsen ROP! visas på Grand på måndag kväll och dessutom blir det en skolföreställning.
Bild: Jani Lastuniemi

Teaterskolan i Borgå är aktuell med en ny ungdomspjäs, som har premiär på kulturhuset Grand klockan 18.30 måndagen den 13 maj.

- Välkommen till verkligheten! Verkligheten utan försköning. Verkligheten utan filter. Verkligheten för oss alla. Hoppas ni inte njuter!

- 15 år. Man ska festa minst varje veckoslut, och fälla någon ny brud varje gång.

- 16 år. Chatta med män och pojkar som ber om nakenbilder. Jag berättar inget åt någon vuxen. Min mamma till exempel skulle ju bara flippa. Men det är ingen big deal. Livet är väl bara sjukt bra.

Stämningen i Yle Östnylands studio på måndag morgon är laddad. Med precis rätt tonläge och inlevelse välkomnar Emilia Melén oss till verkligheten. ”Hoppas ni inte njuter”. Det känns ända in i magbottnen.

Elmer Skog och Lisa Rönnberg fortsätter. Berättar om hur det är att vara 15. Vad man kanske funderar på då man är 16.

Lisa Rönnberg, Elmer Skog och Emilia Melén
Bildtext Från vänster Emilia Melén, Elmer Skog och Lisa Rönnberg ser fram emot kvällens premiär.
Bild: Yle/Stefan Härus

Pjäs med mycket känslor

Borgåbygdens ungdomsförbunds teaterskola erbjuder undervisning i teaterkonst för elever i årskurs 3 och uppåt.

Teaterskolans ungdomspjäs ROP! kommer garanterat att beröra, väcka känslor och tankar.

I kväll, måndagen den 13 maj, är det premiärdags på kulturhuset Grand i Borgå klockan 18.30. Regissör är teaterskolans ledare Jani Lastuniemi.

- Jag är ganska trött i dag, men annars känns det helt bra, säger Elmer Skog från Söderveckoski i Borgå. Han var lite orolig att han skulle komma för sent till studion.

Blev det sena nätter under veckoslutet? Ungdomarna skrattar till.

Lisa Rönnberg från Sibbo känner sig också lite trött den här morgonen, men vet att hon piggnar till under dagen. I övrigt är hon laddad inför kvällen.

- Visst är jag nervös inför premiären, och speciellt när vi kom till radion nu på morgonen. Men jag tänker att jag får bort nervositeten lite, säger Emilia Melén från Kråkö i Borgå.

- … och så får man en kick genast från morgonen, fyller Rönnberg på.

tre unga på scen
Bild: Jani Lastuniemi

"Det är bekanta frågor för mig"

Lisa Rönnberg spelar huvudrollen som Sandra i pjäsen. Sandra är en rätt så vanlig 15-årig flicka, berättar Rönnberg.

- Hon är ganska populär, men blir utsatt för sexuella trakasserier. Får höra mycket om sin kropp, speciellt av pojkar.

Pjäsen berör seriösa frågor i ungdomarnas vardag, som könsnormer, sexualitet, övergrepp och våld. Den handlar också om vänskap, kärlek, kroppsideal och sociala medier samt psykisk ohälsa.

- Det är bekanta frågor för mig, och frågor som existerar under barndomen vidare mot vuxenlivet. Men man börjar märka av dem under ungdomsåren, och det är då man börjar bearbeta de här sakerna, säger Melén.

Temat är aktuellt inte minst med tanke på Me too-kampanjen och diskussionen om sociala medier och sexuella trakasserier.

- Jag tycker att det är jätteviktigt att vi tar fram det här ur ungdomarnas synvinkel, och visar att det finns mycket av det här i ungdomarnas liv, säger Lisa Rönnberg.

"Han försöker vara snäll, men är ändå dum"

Elmer Skog spelar Jakob och den rolltolkningen är inte helt enkel.

- Jakob försöker vara snäll mot Sandra, men han är ändå dum. Det är lite mixed feelings med honom.

Skog funderar en stund. Det är inte så lätt att säga vad som är svårast med tolkningen.

- Kanske det att komma in i hans känslor. För det är lite motstridigt, och inget som du skulle göra, funderar Emilia Melén.

Lisa Rönnberg tror att pjäsen passar framförallt för ungdomar, som kan förstå och känna igen sig.

- Men jag tycker också att det är jätteviktigt att våra föräldrar ser den här pjäsen. Så att de förstår hur mycket som pågår i våra huvuden.

Två unga på scen
Bild: Jani Lastuniemi

"Vissa saker har jag gått igenom själv"

I pjäsen ROP! med premiär på måndag kväll uppträder tio ungdomar i åldern 14-18 år. På tisdag blir det också en skolföreställning.

Pjäsen, som är skriven 2018 av ungdomar från Åbolands Teaterskola, fungerar samtidigt som arbetsprov för eleverna i Teaterskolan i Borgå studieåret 2018-2019.

- Det väcker en massa känslor. Det är jätteviktigt att den närmaste familjen kommer för att se den. Att vara ung förändras med tiden. Det står mitt hjärta nära att uppträda med den här pjäsen och vissa saker har jag gått igenom själv, säger Emilia Melén.

Lisa Rönnberg och Melén har gått i teaterskolan redan i några år, medan Elmer Skog är med i teaterskolan för första läsåret.

- Jag har varit med i en tv-serie och i skolföreställningar tidigare. Jag var också med i en jättetråkig finsk skräckfilm med min pappa, skrattar Skog.

Hans pappa är Frank Skog, känd östnyländsk skådespelare från bland annat Unga Teatern.

unga på scen
Bild: Jani Lastuniemi

Teaterskolan ger möjligheten att stå på scenen

Alla tre ungdomar har tyckt om att gå i Teaterskolan i Borgå.

- Det har varit "jättekiva". Det tar en stund för mig att komma från Sibbo varje måndag med buss, men jag gör det gärna. Jag hoppas jag har möjlighet att fortsätta i teaterskolan nästa år, jag mår jättebra här, säger Lisa Rönnberg.

Också Elmer Skog och Emilia Melén funderar på att fortsätta med teatern.

- Kanske, kanske inte. Jag gillar teaterskolan jättemycket, men hemma stressar jag med läxor och prov på kvällarna. Pappa har varit mycket med i teater och film, så visst har jag ett intresse. Jag tror att jag kommer att fortsätta, säger Skog.

Melén ska vara med i Postbackens pjäs i Illby i sommar, vilket hon har varit också under några tidigare somrar. Hon kan tänka sig en skådespelarkarriär i framtiden.

- Jag hoppas få jobba med teater, för det är något jag verkligen tycker om att göra. Det är en chans att uttrycka mig som känns bra, säger hon.

13.5.2019: Könsroller, sexualitet och övergrepp i fokus i Teaterskolans ungdomspjäs i Borgå - hör ett utdrag ur pjäsen

20:28

Diskussion om artikeln