Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Lika många kvinnor som män har nu allvarliga spelproblem i Sverige

Från 2019
Tangentbord med två tärningar ovanpå
Bild: Mostphotos/Andrey Popov

I Sverige har man nått en ny nivå av jämställdhet. Andelen svenskar med allvarliga spelproblem är nu jämt fördelat mellan könen. Detta trots att män generellt spelar mer än kvinnor.

Det här framgår av ny statistik från Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning Swelogs.

– Totalt sett så minskar antalet med någon form av spelproblem i Sverige, men när vi ser på gruppen med allvarliga spelproblem så ökar den, säger Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Ulla Romild, utredare på folkhälsomyndigheten i Sverige.
Bildtext Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Det rör sig om 0,6% av den vuxna befolkningen som har allvarliga spelproblem, vilket kanske inte låter så mycket men det betyder ändå att det rör sig om 45 000 personer.

Bland de svenskar som har spelproblem eller förhöjd risk för spelproblem är andelen jämt fördelad mellan män och kvinnor. Det enda undantaget är i åldersgruppen 18–24 år där männen dominerar.

För att mäta vem som har förhöjd risk för spelproblem, spelproblem eller allvarliga spelproblem använder Folkhälsomyndigheten sig av ett index som kallas Problem gambling severity index.

Problem gambling severity index

Tillgänglighet ökar risken

Romild berättar att en möjlig orsak till att spelproblemen ökat är ökad tillgänglighet.

I samband med bland annat nätkasinons framfart har man tillgång till spel dygnet runt, vilket är en klassisk förklaring till spelproblem.

– Vi har även tidigare sett att möjligheten att spela på arbetstid eller skoltid är en faktor som ökar risken för spelproblem.

7,4 miljarder kronor på spelreklam

Någonting som diskuterats flitigt i Sverige under den senaste tiden är mängden spelreklam på olika platformer. År 2018 satsade spelbolagen sammanlagt 7,4 miljarder kronor på spelreklam.

Romild kan inte med säkerhet säga att reklamen skulle bidra till det ökande problemspelandet hos kvinnor, men hon konstaterar att reklamen tydligt är riktad till kvinnor i vissa fall.

– Om man märker att hälften av befolkningen inte engagerar sig i spel så bör det väl finnas intresse för att rikta marknadsföring även till den gruppen.

Finland har en annan spelkultur

Det är intressant att jämföra oss med Sverige av den orsaken att vi i Finland har en speciell spelkultur.

– Vi spelar mycket mera än i Sverige och spelandet betyder något annat, berättar Matilda Hellman, forskningsdirektör vid Helsingfors universitet.

Forskningsdirektör Matilda Hellman vid Helsingfors universitet.
Bildtext Matilda Hellman, forskningsdirektör vid Helsingfors universitet.
Bild: privat

Hellman menar att det delvis beror på att vi i Finland har ett monopol och ett system som under en längre tid byggt upp en image av att det är välgörande ändamål som ens spelande går till.

Kvinnor spelar allt mer även i Finland

Finländare spelar väldigt mycket. Det har visat sig att ungefär 80% av befolkningen någon gång har spelat penningspel.

I Finland är det fortfarande i huvudsak män som tar kontakt till hjälpstrukturerna för att få hjälp med spelproblem, men mängden kvinnor med spelproblem har ökat även i Finland.

Hellman berättar att man i Finland mellan åren 2007 och 2011 såg en ökning i spelandet hos kvinnorna. Mellan 2011 och 2015 såg man en stor förändring i kvinnors riskspelande och problemspelande.

– Varje gång man har gjort en mätning så har någon aspekt i kvinnornas spelande ökat.

En hand med två ess vilar på en vit, bärbar, dator.
Bild: Mostphotos.

Kvinnorna spelar för att vinna pengar

Det som är problematiskt i Finland är motiven till att man spelar.

– Män spelar oftast för tidsfördriv, för spänning eller för att det är roligt. Kvinnorna spelar oftare än männen för att vinna pengar.

Båda sätten att spela på involverar olika problembilder, men enligt Hellman är det personer som spelar av många olika orsaker som också söker hjälp.