Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Närmare 20 000 finländare med dubbla medborgarskap kan rösta i två EU-länder – men den som röstar två gånger kan få ett års fängelse

Från 2019
Skylt med texten Finland och Europeiska unionen.
Bild: Mostphotos

Reglerna inför det stundande Europaparlamentsvalet är tydliga. Medborgare med dubbla medborgarskap i två olika EU-länder får bara rösta i ett av länderna. Men hur kan länderna kontrollera att reglerna följs och vilka straff kan den som röstar två gånger få?

Enligt Statistikcentralens senaste uppgifter, som är från år 2018, finns nästan 20 000 röstberättigade finländare med dubbla medborgarskap i två olika EU-länder. Närmare 6 000 av dem har ett svenskt medborgarskap.

Inför EU-valet ger både justitieministeriets valsidor och Sveriges ambassad i Helsingfors webbsida samma information till medborgare med dubbla medborgarskap i två olika EU-länder: väljare får bara rösta i ett av länderna och bestämmer själv i vilket land man röstar.

Enligt Arto Jääskeläinen, valdirektör vid justitieministeriet, är det dock väldigt svårt att kontrollera att alla väljare följer reglerna.

– Vi kan inte kolla om någon redan har röstat i ett annat EU-land. Vi måste helt enkelt lita på att de röstberättigade med dubbla medborgarskap i två olika EU-länder bara röstar i ett land.

Det är kriminellt att rösta två gånger i EU-valet, men det ser ut som att EU inte har hittat något sätt att hantera det här problemet.

Det här problemet är bekant sedan tidigare EU-val, men att lösa det ser inte ut att vara prioritet nummer ett i maktens korridorer i Strasbourg och Bryssel.

– Det ser ut som att EU inte har hittat något sätt att hantera det här problemet. Men att försöka hitta en lösning skulle kosta pengar och innebära ett stort administrativt jobb för alla valmyndigheter i alla EU-medlemsstater, alltså om alla länder skulle börja dela all information med varandra efter valet.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, oikeuministeriö.
Bildtext Arto Jääskeläinen är valdirektör vid justitieministeriet.
Bild: Jani Saikko / Yle

Valdagen för Europaparlamentsvalet är söndagen den 26 maj. Förhandsröstningen inleds den 15 maj och pågår till och med den 21 maj.

Vad tror du att händer om en finländare som redan röstat i ett annat EU-land försöker rösta i Finland?

– Jag tror inte att någonting händer, då vi varken kollar eller får några uppgifter om hur någon med dubbelt medborgarskap har använt sin rösträtt i sitt andra EU-land.

Ett års fängelse eller böter om man röstar två gånger

Arto Jääskeläinen har hittills inte varit med om att någon finländare skulle ha åkt fast för att ha röstat två gånger i EU-valet, men det råder ändå inga som helst tvivel om att det är en straffbar handling.

– I Finland säger en valparagraf att det är kriminellt att rösta två gånger i EU-valet. Om man gör det riskerar man ett års fängelse eller böter, därför kontaktar vi polisen om vi får reda på att någon har röstat två gånger.

Europaparlamentet i Bryssel 2017
Bildtext Europaparlamentet består av 751 folkvalda ledamöter som väljs i allmänna val av invånarna i respektive EU-land.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ
En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike.
Bildtext Europaparlamentet har verksamhet i Strasbourg och Bryssel.
Bild: Yle/Marie Söderman

Arto Jääskeläinen tror hur som helst att det är rätt få som försöker rösta två gånger. Han lyfter också fram att andelen röstberättigade med dubbla medborgarskap är en liten andel av EU:s totala antal väljare.

– Vi har runt 300 miljoner röstberättigade i EU och om några av dem röstar två gånger är det inget stort problem. Men visst, i princip är det ett problem eftersom EU-lagstiftningen säger att man bara har en röst i EU-valet.

En kvinna röstar i riksdagsvalet 2015.
Bildtext Förhandsröstningen inleds onsdagen den 15 maj och pågår till och med tisdagen den 21 maj. Valdagen är söndagen den 26 maj.
Bild: Lehtikuva

Fakta om Europaparlamentet

Europaparlamentet består av 751 folkvalda ledamöter som väljs i allmänna val av invånarna i respektive EU-land.

I valet 2019 är antalet ledamöter som utses från Finland 14 eller 13, beroende på om Storbritannien fortfarande är medlem i EU då valperioden inleds.

Europaparlamentet beslutar om EU-lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet.

Europaparlamentet kontrollerar EU-kommissionen och ministerrådet.

Diskussion om artikeln