Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Långa namnlistor för Hagahemmet överräcktes till stadsstyrelsen i Raseborg: "Det är lätt att knacka ner mellanväggar men svårt att sälja gamla fastigheter"

Från 2019
Hagahemmet sett utifrån, ett stort stenhus.
Bildtext Hagahemmet ligger nära sjukhuset och hälsovårdscentralen i Ekenäs.

Över 1 600 personer har undertecknat invånarinitiativet för bevarandet av det gamla äldreboendet Hagahemmet i Ekenäs.

- Det fanns 1 630 namn på listorna som vi nyss överräckte till stadsstyrelsen, uppgav initiativtagaren Mikael Borgman (SFP) tidigt på måndagskvällen.

Maria guzenina-richardson Guzenina-Richardson påkommunalvalsbesök i Raseborg
Bildtext Dåvarande omsorgsministern Maria Guzenina-Richardson (SDP) besökte Hagahemmet 2012.
Bild: Yle/Marga Sandström

Han säger att namnen samlades in på papperslistor på mindre än två veckor.

- Listorna cirkulerade i tre, fyra veckor men de allra flesta namnen kom under en och en halv vecka strax efter starten.

- 99,9 procent av undertecknarna är raseborgare. Resten är sådana som äger en fastighet i staden. Mellan 70 och 80 procent av namnen kom från Ekenäs, räknar Borgman upp.

"Renovera och bygg till!"

Undertecknarna till initiativet vill att Hagahemmet renoveras och byggs ut.

- Om det finns vilja så finns det nog sätt att göra det, säger Borgman.

- Hagahemmet är ett bra hus. Vi har gud i nog av hus. Att sälja hus staden inte behöver är inte lätt, se till exempel på Knipnäs, säger Borgman och hänvisar till det stora gamla sjukhuskomplexet nära centrum som staden har försökt sälja en längre tid.

Stadens plan: Snabbflytt, nybygge, ny flytt

Raseborgs stad hade först för avsikt att flytta invånarna på Hagahemmet till nya hyrda lokaler som företaget Esperi hade låtit bygga i Gammelboda men som stod tomma.

Motiveringen var att lokalerna på Hagahemmet inte alls motsvarar dagens krav och en renovering skulle bli dyr. En flytt till modernare lokaler skulle enligt staden underlätta arbetet för de anställda och dessutom minska behovet av personal.

Här byggs vårdhemmet Birgitta i Gammelboda i Ekenäs.
Bildtext Esperi Cares lokaler i Gammelboda blev klara för länge sedan men de har inte tagits i bruk för någon verksamhet.
Bild: Yle/Maria Wasström

Senare beslutade staden att det också ska byggas ett nytt boende i Ekenäs centrum och att flytten till Esperi-lokalerna endast skulle bli tillfällig.

Just nu är det oklart hur det går med den flyttplanen till Esperi-lokaler eftersom det har lämnats in besvär mot den.

"Gör som i Mariahemmet"

Borgman medger att Hagahemmets rumsindelning är sorglig men han tycker det är en sak som går att åtgärda utan skyhöga kostnader. Han ger ett exempel.

- Det är lätt att knacka ner väggar. I Mariahemmet i Pojo tog man ett rum av tre och gjorde det till gemensamt badrum för de två andra rummen.

"Utred först"

Borgman antyder att Raseborg har skött hela Hagahemmet-Esperi-affären baklänges.

Han tycker att staden borde utreda alternativen innan beslut om nybyggen.

SFP:s Mikael Borgman
Bildtext Mikael Borgman
Bild: yle/Petra Thilman

Om det visar sig att det inte lönar sig renovera och bygga till vid Hagahemmet, borde det nya boendet byggas på samma plats, nära hälsovårdscentralen, anser Borgman.

De som samlat in namn representerar enligt Borgman ingen organisation. De är medlemmar i Ekenäs pensionärer men det är inte föreningen som ordnat namninsamlingen.

Diskussion om artikeln