Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland åkte på förlängningsförlust mot USA – klev ännu med i segerkampen efter Vehviläinens förskräckliga start

Från 2019
Uppdaterad 13.05.2019 20:04.
Veini Vehviläinen räddar skott mot USA, VM 2019.
Bildtext Veini Vehviläinen fick en katastrofal start på sitt VM men spelade starkt mot slutet av matchen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland åkte på sin första förlust i ishockey-VM då USA var bättre efter förlängning. Lejonen repade sig efter en förfärlig inledning och fick till slut en poäng med sig från den tredje matchen i Kosice.

Veini Vehviläinen som hoppade in mellan stolparna istället för Kevin Lankinen fick en mardrömsstart på sitt VM. Bara 50 sekunder hade spelats då Brady Skjei från distans förde USA upp i 1–0-ledning.

Finland hade också sina chanser men det var USA som också stod för det andra målet.

Drygt tio minuter hade spelats då Vehviläinen igen läckte i lejonburen. Kärpätmålvakten gjorde ett dåligt arbete i att täppa till vid den främre stolpen och Johnny Gaudreau hittade ett hål från minusvinkel: 2–0.

Veini Vehviläinen och Mikko Lehtonen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I det här skedet var det många som börjat sakna Lankinen som spelat starkt i Finlands två första matcher. I dag var Lankinen inte alls med i laguppställningen utan det var Jussi Olkinuora som satt på avbytarbänken som andramålvakt.

Helt misslyckad var Vehviläinens första period ändå inte. USA fick en lysande chans att gå upp i tremålsledning då laget fick ett 2-mot-1-anfall. Den här gången var Vehviläinen ändå i vägen för pucken då han stoppade Patrick Kanes försök.

Men en minut kvar av öppningsperioden fick Lejonen upp målkontot. Nu var det Harri Pesonens tur att klämma in pucken genom ett litet hål mellan målvakten och stolpen då han överlistade Cory Schneider med ett vasst skott.

Finland kommer ikapp

Finland kom piggt in i den andra perioden. Målskytten Pesonen var nära att utjämna men sopade förbi pucken framför den amerikanska buren.

Strax efter rymde Dylan Larkin från Finlands försvar men vid det här laget hade Vehviläinen blivit varm i kläderna och parerade även den här gången.

Med sju minuter kvar av mittenperioden fick Finland spela powerplay för första gången. Succétonåringen Kaapo Kakko fick direkt en bra chans att slå in sitt sjätte mål i turneringen men slog returpucken förbi kassen.

Första powerplaychansen gav inte resultat men då Finland fick försöka på nytt i slutet av perioden kom utjämningen. Sakari Manninen passade och Niko Ojamäki bombade in 2–2.

Finland jublar efter att ha gjort mot mål.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vehviläinen storspelade i tredje perioden

Då fyra minuter spelats av den tredje perioden bröt Marko Anttila en slarvig passning och fick ett utmärkt läge att kruta på. Schneider i USA-målet var ändå vaken och lät sig inte överraskas.

Efter det var det amerikanernas tur att sätta press på Finlands mål. Vehviläinen hade ändå lagt de osäkra takterna från första perioden bakom sig och var säkerheten själv då han gjorde flera stora räddningar.

Med drygt fem minuter kvar fick Pesonen en gyllene chans att föra Lejonen upp i ledning. Pesonen kom åt att valsa in förvånansvärt nära USA-målet, men Schneider gjorde sig stor och täckte skottet.

Finland fick ännu en handfull goda chanser att skjuta in ett segermål, men lyckades inte. Det här betydde förlängning i ställningen 2–2.

Dylan Larkin avgjorde

Genast i början av förlängningen anföll Finland med tre spelare mot USA:s ensamma försvarare. Marko Anttila valde att själv avfyra ett skott, som ändå inte gav önskat resultat.

Kaapo Kakko snurrade också farligt runt USA-målet, men i dag blev superlöftet utan fullträff.

Kaapo Kakko.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det var i stället Dylan Larkin som avgjorde segern åt USA då han smällde in segermålet förbi Vehviläinen med en minut kvar.

Finland får ändå en värdefullt poäng med sig och har nu sju poäng efter tre matcher. Det är säkert mer än vad många hade trott på med tanke på att Lejonen spelat mot gruppens på förhand sett tuffaste motståndare i Kanada, Slovakien och USA.

– Trög start men vi kom så småningom in i matchen. Intensiteten var inte lika bra som tidigare, det syntes att vi spelade tredje matchen på fyra dagar, sade Finlands chefstränare Jukka Jalonen i C Mores tv-intervju efter matchen.

– Jag är väldigt nöjd med sju poäng från tre matcher mot toppmotstånd, och också som helhet med spelet.

Finlands följande match är på torsdag då Danmark står för motståndet med start klockan 21.15.

USA – Finland 3–2 (2–1, 0–1,0–0,1–0) eft. förl.

0.50 1-0 Skjei (DeBrincat,Eichel)
10.36 2-0 Gaudreau (Eichel)
19.05 2-1 Pesonen (Manninen,Koivisto)
39.28 2-2 Ojamäki (Manninen,Kaski) PP
63.47 3-2 Larkin (Q.Hughes,Keller)

Diskussion om artikeln