Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaapo Kakko sur över sumpade målchanser – men njöt av motståndet: ”Tidigare har jag mött dem bara i NHL19”

Från 2019
Kaapo Kakko deppar, VM 2019.
Bildtext Finland förlorade men Kakko var vassare än Hughes.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den här gången kammade han noll. Kaapo Kakko hade kluvna känslor efter förlängningsförlusten mot USA. Han var rejält besviken över att Lejonen inte vann matchen, men tillfreds med laginsatsen. Jag sparar fullträffarna till en annan dag, säger han.

Finland fick en mardrömsstart på matchen och låg under med 0–2 efter dryga tio spelade minuter. Att Lejonen kravlade sig ur det hålet berättar en hel del om laget, säger Kaapo Kakko.

– Vi är ett lag med hög arbetsmoral och vi spelar som ett lag. USA var en grupp individer och det märktes. Vi lyckades ofta hålla pucken länge i deras försvarszon. De anföll via sina skickliga individer och visst skapade de också chanser.

Match mot förebilderna

Individerna Kakko talar om är spelare som Patrick Kane, Johnny Gaudreau och Dylan Larkin. Fullblodsproffs i NHL.

Spelare som den finländska supertalangen sannolikt får möta många gånger från och med nästa säsong.

– Det var härligt att spela i dag. Inte minst för att jag fick möta spelare som jag tidigare bara mött i NHL19. Jag var oerhört taggad före matchen, säger han till Yle Sporten.

USA må ha skickligare spelare än Finland, men Kaapo Kakko anser att Lejonen kunde, till och med borde, ha vunnit matchen.

– Vi spelade bra. Vi hade många målchanser, jag själv flera av dem, men det lyckades inte i dag. Jag sparar fullträffarna till en annan dag.

Kakko valsade runt Hughes

Till slut kommer också frågan om Jack Hughes. Kakko överglänste sin amerikanska rival om vem som blir första spelare att reserveras i NHL-draften i sommar.

I andra perioden snurrade Kakko upp amerikanen rejält.

– Nå nu kom den första frågan om det. Fint! Ingen fara, jag var förberedd på det, säger Kakko och skrattar med hela den finländska journalistkåren.

– Jag tycker att jag spelade bra och jag kunde till och med göra några finter. Men nog om den situationen.

Vehviläinen kom igen

För en annan av Finlands yngre spelare började matchen tokigt. Målvakten Veini Vehviläinen tvingades kapitulera två gånger i första perioden och skotten såg inte omöjliga ut.

Han samlade sig efter det och gjorde många högklassiga räddningar.

– Man måste bara fortsätta fokusera och glömma det som varit. Jag har spelat en del ishockey förr, så jag vet nog hur man ska reagera i dylika situationer. Det gäller att ha tålamod och fortsätta jobba, då sker sannolikt bra saker, säger Vehviläinen till Yle Sporten.

Veini Vehviläinen, VM 2019.
Bild: Lehtikuva

Han ger sig själv godkänt betyg för sin VM-debut, även om han också grämer sig över förlusten.

– Jag var nervös före matchen och lite ännu i början. Jag har trots allt inte spelat så här tuffa matcher tidigare. Men nervositeten gick om och efter det var det roligt att spela.

Två dagar vila

Finlands spelare får nu en liten paus. Följande match mot Danmark är först på torsdag. I morgon har Lejonen ledigt.

– Visst känns det skönt, men de här matcherna skulle jag orka spela fast varje dag. Men nu tar vi det lugnt en stund, säger Kakko som börjar se allt bekvämare ut i intervjuzonen.

– Det här är något helt nytt för mig. Men jag har varit smart nog att inte läsa vad som skrivs i media. Jag har gjort allt precis som förr och framför allt njutit av matcherna.

Diskussion om artikeln