Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk kross i Bratislava med nykomponerad etta, glödhet William Nylander till SVT: "Vår kedja funkar skitbra"

Från 2019
Uppdaterad 14.05.2019 06:42.
Sverige firar ett mål vid VM 2019.
Bildtext Nio mål när Sverige slog Norge vid ishockey-VM.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige övertygade stort i B-gruppen vid ishockey-VM när laget tog en planenlig seger över grannen Norge. Segersiffrorna för Tre Kronor skrevs hela 9–1. I Finlands grupp lyckades Kanada efter mycket möda och stort besvär besegra hemmanationen Slovakien med 6–5 – segermålet av Mark Stone kom vid tiden 59.58.

Det var egentligen aldrig snack om huruvida Sverige skulle slå Norge, frågan var främst med hur mycket. Efter den första perioden var ledningen uppe i 3–0 och när 40 minuters spelats talade 8–0 på resultattavlan sitt tydliga språk.

Den sista perioden slutade oavgjort 1–1 efter att Sverige lättat på gasen. William Nylander var den stora segerarkitekten för Sverige med sina fem poäng (1+4) och poängen förde honom också upp i poängledning i hela turneringen.

– Vi kompletterar varandra bra. ”Nyllet” är fantastiskt bra med pucken och otroligt spelskicklig. ”Bengan” är framför mål framförallt men ger oss yta. Det är svårt att säga, det är bara skönt att känna att vi har hittat varandra på en gång, sade forwarden Alexander Wennberg till SVT Sport.

Wennberg spelade i Sveriges nykomponerade förstakedja tillsammans med Patric Hörnqvist och just poängkungen Nylander.

– Vår kedja funkar skitbra. Det är bara kemi. Jag tror att vi kompletterar varandra bra, sade Nylander själv till SVT.

Norges tröstemål i den tredje perioden gjordes av Mathias Trettenes.

Stone avgjorde sent för Kanada

Hemmanationen Slovakien har spelat bra ishockey så här långt i VM och övertygade också på måndagen genom att ge Kanada en rejäl utmaning.

I den första perioden gick slovakerna upp i en 2–0-ledning, men mål av Anthony Mantha och Shea Theodore lyfte Kanada tillbaka i matchen.

Mönstret upprepade sig i den andra perioden och i slutet av mittenakten gick Kanada upp i ledningen för första gången i matchen när Troy Stecher nätade.

Matus Sukel sprängde hallen med sitt 5–5-mål vid tiden 51.45, men kvällen skulle ändå visa sig vara Kanadas. I slutet av perioden åkte hemmalaget på en utvisning som visade sig vara kostsam.

Kanada firar ett mål vid ishockey-VM 2019.
Bildtext Kanada vann målkalaset mot Slovakien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Medan Erik Cernak satt utvisad klev födelsedagsbarnet Mark Stone fram och avgjorde med ett vasst handledsskott. Klockan stannade då på 59.58.

Hemmapubliken hade svårt att smälta nederlaget. Visslingskonserten pågick länge och väl och dessutom flög det in flaskor på isen efter matchen.

Hockey-VM, måndag, sena matcher:

Norge - Sverige 1–9 (0–3, 0–5, 1–1)

Slovakien - Kanada 5–6 (2–2, 2–3, 1–1)

Diskussion om artikeln