Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Exilen fortsätter för Stafettkarnevalen också våren 2020, beslut väntas inom de närmaste dagarna: "Vi har samma tre alternativ för evenemanget som tidigare"

Från 2019
Nathalie Blomqvist för in Vörå som etta i gatustafetten, Stafettkarnevalen 2018.
Bildtext Quo Vadis, Stafettkarnevalen? Bilden från Åbo våren 2018.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Ordförande Stefan Haglund och arrangörerna bakom Stafettkarnevalen har händerna fulla med årets upplaga i Alberga i Esbo, men redan nu står det det klart att skolidrottsevenemanget inte kan återvända till Helsingfors och Olympiastadion våren 2020. "Vi försöker få ett beslut till stånd vilken dag som helst" lovar Haglund och bekräftar att alternativen är de gamla bekanta: Esbo, Åbo och Vasa.

Stafettkarnevalen är ett säkert vårtecken för skolelever, lärare och föräldrar i Svenskfinland, men i fyra år redan har arrangemanget levt i exil på grund av den pågående grundrenoveringen av Olympiastadion i Helsingfors.

Helsingfors Olympiastadion renoveras.
Bildtext Renoveringen blir inte klar.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Enligt flera preliminära planer var sommaren 2020 ursprungligen tänkt som tidpunkten då evenemangen igen flyttar in på den anrika arenan i hjärtat av Helsingfors.

– Sommaren 2020 ser verkligen bra ut. Visst ryms flera evenemang med ännu, men vi har många preliminära bokningar. Vi har en blandning av idrott, underhållning och kultur. Våra preliminära bokningar sträcker sig till 2023 just nu, sade Stadionstiftelsens dåvarande vd Maija Innanen till tidningen Kauppalehti i augusti ifjol.

Det var en optimistisk Maija Innanen som ännu i april 2018 hyste förhoppningar om att den finlandssvenska skolidrottens invasion skulle bli arenans elddop.

– Målet är att karnevalen arrangeras på stadion 2020. Inomhusutrymmena blir klara vid årsskiftet 2019–2020. Innerplan byggs först på våren 2020 då vintern är över. Vi borde ha tillräckligt med tid före karnevalveckoslutet, sade Innanen.

Också organisationskommitténs ordförande Stefan Haglund var hoppfull för ett drygt år sedan.

– Vi kommer antagligen att vara det första stora evenemanget på nya Olympiastadion. Stadionstiftelsen vill gärna ha oss som första gäst. Det är mycket folk, det är stora tävlingar och man vill se att allt fungerar. Men det är klart det finns en risk att renoveringen inte är färdig till dess.

Haglunds farhågor har visat sig bli verklighet enligt Yle Sportens uppgifter.

Olympiastadion uteslutet

Under vintern har det klarnat för arrangörerna att Olympiastadion inte ens kommer att stå klart för Stafettkarnevalen 2020.

När Yle Sporten når Stefan Haglund är fokus naturligtvis på årets evenemang i Alberga, men han medger att exilen kommer att fortsätta i ytterligare ett år.

– Det finns inget beslut på var Stafettkarnevalen 2020 arrangeras ännu. Skolidrottsförbundet har inte fattat beslut i frågan, säger Haglund.

– Vi försöker få ett beslut till stånd vilken dag som helst. Vi siktar på att ha ett beslut före årets karneval kör i gång i Alberga, lovar han ytterligare.

Redan under vintern när arrangörskommittén besökte byggarbetsplatsen i Helsingfors blev man varse om situationen.

– Projektet med Olympiastadion blir helt enkelt inte klart. När vi möttes i december blev det ganska klart att projektet inte hinner bli färdigt. Byggnaderna blir nog klara, men inte gräset, berättar Haglund.

Vasa, Åbo eller Esbo

Alternativa arenor för Stafettkarnevalen 2020 blir således tre bekanta idrottsplatser: Idrottsparken i Alberga i Esbo, Karlsplan i Vasa och Paavo Nurmis stadion i Åbo.

Stafettlöpare på Paavo Nurmis stadion under Stafettkarnevalen i Åbo 2018.
Bildtext Paavo Nurmis stadion.
Bild: Linus Hoffman / Yle
Stafettkarnevalen 2016
Bildtext Karlsplan.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist
Löpare på Stafettkarnevalen
Bildtext Alberga.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Haglund vill inte avslöja vart det lutar, men åtminstone engagemang är något som väger in i ekvationen.

– Nog väger arrangörsivern naturligtvis tungt men det har vi aldrig haft några problem med. Sen är det ett faktum att Stafettkarnevalen sen exilen inleddes inte arrangerats på samma ställe två gånger i rad, säger han ytterligare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Det faktum att exilen för Finlands största och mest anrika skolidrottsevenemang fortsätter för femte året får också intressanta konsekvenser.

– Det blir nästan en generation skolelever som kanske aldrig får chansen att uppleva en karneval på stadion. Fem år på resande fot gör också att funktionärerna står inför en helt ny värld. Det kommer att bli extremt kul att återvända till Olympiastadion, avslutar Stefan Haglund.

Stafettkarnevalen på 2010-talet

  • 2010-2015 Helsingfors, Olympiastadion
  • 2016 Vasa, Karlsplan
  • 2017 Esbo, Alberga idrottspark
  • 2018 Åbo, Paavo Nurmis stadion
  • 2019 Esbo, Alberga
  • 2020 oklart