Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Månen skrumpnar då sfären förlorar värme

Från 2019
Kuu lähikuvassa.
Bild: Nasa

Månen krymper stadigt i storlek, visar en granskning som USA:s rymdstyrelse Nasa gjort av mer än 12 000 bilder. Att månen krymper leder i sin tur till sprickor och skalv på månens yta.

Bilderna är tagna av Nasas rymdsond Lunar Reconnaissance Orbiter som har skjutits upp för att undersöka månen. Länge trodde man att det inte förekom geologisk aktivitet på månens nordpol, men nu visar det sig att området har förändrats och att det finns sprickor i ytan.

Sprickorna har ändå inte uppstått av seismisk aktivitet vid kontinentalplattgränser, eftersom månen inte är uppbyggd av sådana. Sprickorna beror istället på att månen sakta förlorar sin värme. Värmen härstammar från då månen skapades för 4,5 miljarder år sedan.

Det här leder till att månen krymper och skrumpnar ihop. Nyhetsbyrån AFP liknar förändringen vid hur en vindruva skrumpnar till ett russin. Månen har blivit ungefär 50 meter "tunnare" under de senaste flera hundra miljoner åren.

De första mätningarna av månens seismiska aktivitet gjordes på 1960- och 1970-talet i samband med att astronauter besökte den.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln