Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

“De är oftast ute efter att blockera" - EU riskerar stanna upp om populisterna vinner valet

Från 2019
De Gula västarna protesterar på Paris gator
Bild: YLE Pekka Palmgren

De högerpopulistiska partierna förutspås få närmare en tredjedel av alla platser i parlamentet. EU riskerar därför att stanna upp då populister sätter käppar i hjulet.

Samtidigt pyr det i Europa. Gräsrotsrörelser protesterar och vill också ta plats i parlamentet.

De populistiska partierna förenas av sin kritik mot eliterna i EU och på hemmaplan. De är invandrarkritiska men där slutar likheterna.

En del partier vill ut ur EU medan andra vill reformera EU. En del vill stänga gränserna, andra vill ha fri handel och en del vill häva sanktionerna mot Ryssland.

- Jag tror inte att de kan samarbeta i så många frågor, säger Emilia Palonen docent vid Helsingfors universitet. Hon har doktorerat på populistiska partier.

Står inte längre och viftar och skriker

Men de traditionella populistpartierna har fått erfarenhet av arbetet i Europaparlamentet. De har allt mer putsat sin fasad eller så att säga blivit mer civiliserade:

- De här partierna är inte är de där hemska personerna som tidigare stod och viftade med knuten näve i parlamentet och skrek istället för att föra en begåvad konversation med andra, förklarar Fredrik Erixon.

Erixon är chef för tankesmedjan European Centre for International Political Economy, ECIPE och har studerat de populistiska partierna i EU-parlamentet.

Om de högerpopulistiska partierna vinner stort i Europaparlamentsvalet får det enligt honom konsekvenser.

EU stannar upp

- När det gäller alla frågeställningar, att arbeta med miljöfrågor eller sociala frågor, eller ekonomiska frågor så är populisterna oftast ute efter att blockera, säger Fredrik Erixon.

Fredrik Erixon chef för tankesmedjan ECIPE
Bildtext Fredrik Erixon är chef för tankesmedjan European Centre for International Political Economy, ECIPE
Bild: YLE Ghadi Boustani

Det betyder att det nya Europa riskerar att stanna upp.

- Det blir kolossalt svårt att förbättra eller att förändra EU. Det gäller nya åtaganden i klimatpolitiken eller nya frihandelsavtal eller om man ska fördjupa eurosamarbetet.

Andra partier apar efter populisterna

Fredrik Erixon höjer också ett varningens finger. De traditionella partierna med centern, socialdemokrater och högerpartier som samlingspartiet kommer högst sannolikt att påverkas av populisternas politik.

- Med minskad väljarbas börjar de kämpa för sin egen existens och börjar därför kopiera delar av vad nationalistiska populistpartier står för.

Trots samarbetssvårigheter försöker nu populistpartiet Lega från Italien med inrikesminister Matteo Salvini i spetsen, samla populisterna till en enda grupp i parlamentet.

Sannfinländarna tillsammans med Rysslandsvänliga Salvini

Salvini har träffat representanter från Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och Alternativ für Deutschland.

Han har också träffat Viktor Orbán Ungerns premiärminister och ordförande för Fidesz-partiet. Idag hör Fidesz till den kristdemokratiska gruppen EPP i parlamentet. Efter valet kan det bli gruppbyte för partiet.

Men alla vill inte vara med i Salvinis grupp. Sverigedemokraterna tackar nej och orsaken är Salvinis positiva inställning till Ryssland.

Sverigedemokraterna har tackat nej

- Vi har tydligt sagt att vi inte går in i ett samarbete med en Rysslandsvänlig gruppering, förklarar Peter Lundgren Sverigedemokraternas parlamentsledamot.

I en intervju för Helsingin Sanomat säger Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att han är besviken på Sannfinländarna.

Sannfinländarnas Laura Huhtasaari säger till Helsingin Sanomat att det är fråga om sonderingar.

- Vi tänker bilda en nationalistisk grupp med fokus på att återställa kristliga värderingar, återställa nationalstaternas självbestämmanderätt och för att stoppa skadlig invandring.

Marine Le Pen i EU-parlamentet
Bildtext Marine Le Pen ordförande för Nationell samling

Högerpopulistiska partier i flera EU-länder har inför valet fått draghjälp av det franska populistpartiet Nationell Samling.

Marine Le Pen deltar i valrörelser runt om i Europa

Partiordföranden Marine Le Pen har besökt flera andra populistpartier och deltagit i deras valkampanjer.

Det är inte enbart populisterna som har medvind. Runt om i Europa pyr det. Till exempel de Gula västarna i Frankrike har marscherat sedan november och de protesterar mot president Macron.

- Om han inte svarar oss, då kan det gå illa. Våldet infinner sig. Akta dig monsieur Macron, utropar Lebehot Hervé en Gul väst-aktivist.

Gula väst-aktivisten Lebehit Hervé
Bildtext Gula väst-aktivisten Lebehot Hervé är arg på president Macron.
Bild: YLE Pekka Palmgren

De Gula västarnas protest liknar inte andra protester.
- Det är folk som känner sig i periferin. De jobbar hårt men har svårt att få det att gå ihop i slutet av månaden.

Det säger Jacques Rigaudiat, forskare och tidigare rådgivare för två franska statsministrar.

Enligt Jacques Riguadiat har medlemsländernas ekonomiska politik med sociala nedskärningar drabbat många människor negativt.

- Jag anser att EU nu styrs av en makt som är antidemokratisk.

Flera gräsrotsrörelser ställer upp i valet

De Gula västarna ställer upp i Europaparlamentsvalet. Det finns flera andra gräsrotsrörelser som också ställer upp i valet.

Till exempel gräsrotsrörelsen Diem25 som grundats av Greklands tidigare finansminister Gianis Varoufakis. Det är en grön-vänster rörelse som vill utveckla integrationen så att alla i samhället ska få det bättre.

I sex medlemsländer ställer en annan gräsrotsrörelsen upp - Volt Europa.

- Vi vill demokratisera EU. Vi vill få allt fler medborgare att delta i besluten. Det säger Christophe Calis från Belgien. Han kandiderar för Volt Europa.

Christophe Calis EU-kandidat för Volt Europa
Bildtext Christophe Calis är EU-kandidat för Volt Europa.
Bild: YLE Ghadi Boustani

Volt Europa talar för en hållbar utveckling och ett mera rättvist EU för alla medborgare. De hoppas på att få in minst 25 kandidater så att de kan bilda en egen grupp i parlamentet.

Volt Europa finns också i Finland men rörelsen har inte lyckats få tillräckligt understöd för att kunna ställa upp i EU-valet här hemma.