Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: "Min alkoholistkollega pratar illa om andra och fjäskar för chefen"- publikens berättelser om arbetskamrater

Från 2019
en kvinnlig kollega med boxningshandskar står mot en manlig kollega som ignorerar kvinnan, talar istället i telefonen.

Har du en besserwisser till kollega eller någon som jämnt och ständigt skapar dålig stämning på arbetsplatsen med sitt dåliga humör? Eller en chef som är osäker på sin egen roll och inte låter dig utvecklas?

Relationspodden Norrena&Frantz ville veta hurdan relation du har till dina arbetskamrater. Gäster i veckans avsnitt är ålänningarna Camilla Bergendahl och Linda Rosendal från podcasten Livshissen.

Kolleger - najs eller bajs?

33:22

Av era berättelser framgår det att orättvisa chefer, folk som talar illa om andra eller kolleger som fjäskar för chefen tycks dra rejält ner på stämningen på jobbet.

Däremot bidrar humor och ärlighet kolleger emellan och chefer som ser ens behov och värnar om allas välmående till en starkare gemenskap på arbetsplatsen. Här är några av era historier!

Fikapauser och kallprat med kolleger känns meningslöst

För min del är kollegor ett nödvändigt ont och jag undviker dem så mycket som möjligt. Jag är mer uppgiftsfokuserad och samarbetar med dem jag behöver för stunden, men jobbar helst ensam.

Att avbryta arbetet med ständiga fikapauser och lunchpauser där man kallpratar om ingenting känns totalt meningslöst.

Att ha en vettig chef är a och o, en chef som kan läsa av hur medarbetaren behöver ha det för att kunna utföra sitt jobb. Just nu har jag en sådan. Jag får även jobba hemifrån ibland för att orka jobba överhuvudtaget.

Har haft många värdelösa chefer som inte haft någon grundläggande kunskap om psykologi och därför trott att ju mer man är tillsammans desto bättre trivs man. Herregud.

Sammanfattningsvis; jag gillar att samarbeta med kollegor som för uppgiften framåt. Men nog skulle jag klara mig med färre kollegor, vilket ibland får mig att fundera på det där med eget företag.
Pia, 54

Alkoholisten är chefens favorit

På mitt nuvarande jobb finns en alkoholist, alla vet om det men ingen gör något. Eller ingen vågar gör något eftersom personen är chefens favorit. Detta skapar orättvisa på jobbet.

Personen kommer och går hur som helst och har egna tider. När detta togs upp sade den alkoholiserade kollegan att vi kränker och mobbar hen.

Hm, själv talar hen illa om vissa personer. Fjäskar för chefen. Fy katten vilken looser!
Brittmari

två unga kvinnliga kolleger står mot varandra, ena håller upp pekfingret mot den andra
Bildtext Undvik att tala illa om dina kolleger.

Min kollega skriker och pratar illa om andra

Jobbar inom vården och på vår arbetsplats ska alla jobba 3 skift, alltså morgon, kväll och natturer, men det fungerar inte!

Har en ansvarig person som lovar att dela ut ut turerna så att vissa slipper jobba natt och så lite kvällar som möjligt, och det skapar orättvisa.

Hon som är ansvarig bemöter oss dessutom på olika sätt. Hon ropar och skriker åt de som gjort något fel och pratar illa om de som hon inte tål.

Men har hon själv gjort något fel så är det ju helt okej, man är ju bara människa säger hon.

Upplever henne som oberäknelig, vet aldrig var man har henne. Några har slutat jobba på vår arbetsplats pga hennes beteende.

Tycker det är synd att en ledare som hon får styra och ställa och förstöra stämningen på arbetsplatsen som är inom en väletablerad organisation där mobbning motarbetas på pappret, men inte i verkligheten.
Ninni, 51

Kollegerna känns som en andra familj

Mina arbetskompisar är de bästa som finns! Vi jobbar inom vården och tillbringar väldigt många helgdagar och kvällar tillsammans, de är som en andra familj.

Vår speciella humor gör att vi tar oss igenom allt tillsammans - skift efter skift. Utan alla de här fina människorna vet jag inte hur jag skulle klara mig!
Bella, 29

glada kolleger i ett laboratorium
Bildtext Humor och ärlighet bidrar till en bättre stämning på arbetsplatsen.
Bild: Copyright 2010 CandyBox Photography

Mina arbetskamrater är nog de allra bästa man kan ha. Vi har ett gott samarbete, kan säga åt varandra om någonting inte är som det ska vara, eller om man helt enkelt har en dålig dag.

Vi kan skämta, prata allvar, skratta och gråta. Inte en enda tråkig dag på jobbet med dem! Världens bästa gäng.
A, 24

Martyr-kollegan

Trött på min martyr-kollega som tror att allt cirkulerar kring hen. Nämner man huvudvärk har hen 1000 gånger värre huvudvärk.

Hen ska alltid vara martyr : ”Kan nog ta hem jobbet fast jag inte borde”. Kommer ännu en vacker dag att koka över.
Firman, 28

Dagisbarnen snälla men de vuxna kan inte bete sig

Jobbar på ett dagis och jag trivs där med barnen. Även om personalen är härlig när man talar ansikte mot ansikte, pratar de illa genast när någon går ut ur rummet.

De pratar illa om barnen, föräldrarna och andra vikarier, även chefen. Det är ett instängt och negativt klimat.
L, 23

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln