Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya brottsmisstankar i före detta Knutbyförsamling i Sverige - tre pastorer kommer att åtalas

Från 2019
Uppdaterad 14.05.2019 15:27.
Ett band med ett litet kors är placerat på Bibeln.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Mostphotos/Rosa Johansson

Knutby församling utanför Uppsala blev känd år 2004 i samband med ett mord och ett mordförsök. Nu är församlingen i rubrikerna igen, trots att den lades ner förra året. Den här gången gäller misstankarna misshandel och sexuellt utnyttjande.

Tre personer som kopplas till församlingen kommer att åtalas för flera fall av misshandel samt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning år 2015, rapporterar svenska medier.

Enligt SVT kommer det i morgon att väckas åtal mot tre före detta pastorer.

Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Flera målsäganden har farit väldigt illa psykiskt under en lång tid, säger målsägandebiträdet till Sveriges Radio.

Knutby församling blev känd år 2004 i samband med ett mord och ett mordförsök.

Pastorn i församlingen dömdes till livstids fängelse för att ha förmått en barnflicka att döda hans hustru. Han dömdes också för att ha försökt mörda sin granne.

SVT:s program Uppdrag granskning rapporterade om en våldskultur

Under vintern 2018 publicerade SVT:s program Uppdrag granskning ett reportage om Knutbyförsamlingen. Flera tidigare medlemmar ur församlingen vittnade om en kultur präglad av bestraffningar och mentalt och fysiskt våld.

Utpekade personer har dock nekat till merparten av de anklagelser som framkom i programmet.

Anna Lindman, reporter på SVT, konstaterar att nyheten om att tre tidigare Knutbypastorer kommer att åtalas innebär att de som drabbades äntligen får sina rättigheter prövade efter en lång kamp.

- Det har varit en svår psykologisk resa för dem att bryta sig loss från den sektliknande miljö de levde i under pastorerna i Knutby, säger Lindman.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby, som grundades 1921, lades ner 2018.

Diskussion om artikeln