Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Ryskägd TV sprider skräckhistorier om 5G-teknologi bland amerikaner

Från 2019
Uppdaterad 16.05.2019 07:48.
En radiomast sedd inifrån uppåt.
Bild: Marcus Rosenlund

”Ett farligt experiment med mänskligheten”. Så löd rubriken för ett program som den ryska TV-kanalen RT America, tidigare känd som Russia Today, sände i USA helt nyligen. ”5G-apokalypsen” basunerade ett annat RT-program ut.

”5G kan kosta dig ditt liv” förkunnade RT:s programvärd med pannan i djupa veck, enligt tidningen New York Times som uppmärksammade det hela i en stort uppslagen artikel nu i söndags.

Det så kallade experimentet där vi alla påstås vara laboratoriemöss, handlar alltså om den femte generationens mobilnätverk, eller 5G, som just nu byggs ut över hela världen.

5G utlovar en internetrevolution med robotar, självkörande bilar och allt från smarta brödrostar till hela byggnader, det så kallade ”internet of things”.

Sakernas internet.
Bildtext "Sakernas internet" kommer i och med 5G.
Bild: Roberto Rizzo

Analytikerna är överens om att de länder som får övertaget med den nya teknologin, de som är bland de första att bygga ut och tillämpa 5G i stor skala, kommer att ha ett betydande försprång i förhållande till konkurrenterna en bra bit in på det innevarande seklet.

Finland pionjär inom 5G

Hur det nu råkar sig så var det i Finland som det första kommersiella 5G-nätverket invigdes, det här skedde i Tammerfors i juni 2018. Sedan dess har 5G-basstationer tagits i bruk i flera städer runtom i landet, och nätverken väntas växa utåt från städerna an efter som konsumenterna får tillgång till apparater som kan utnyttja den nya tekniken.

Och nu finns det de, framför allt amerikanska analytiker, som menar att Rysslands president Vladimir Putin inte ser på den här utvecklingen med blida ögon, eftersom Rysslands egen 5G-satsning bleknar inför västländernas motsvarande.

Så därför, hävdar NY Times, pågår det en regelrätt kampanj från ryssarnas sida för att smutskasta 5G-tekniken i väst och skapa misstro och rädsla bland allmänheten. Främst genom att få folk att associera 5G med allsköns hälsorisker.

"Ekonomisk krigföring"

Och då är det uttryckligen den ryskkontrollerade kanalen RT America som utgör spjutspetsen för den här kampanjen, menar NYT. Det 5G-kritiska programmet som sändes helt nyligen var det sjunde av den här sorten bara nu i år på RT America. Kampanjen inleddes i fjol med ett program med rubriken ”den trådlösa cancern”. Ett annat program visste berätta att ”så överlever du 5G-farorna”.

- Ekonomisk krigföring, varken mer eller mindre, säger Ryan Fox, verksamhetsledare för tankesmedjan New Knowledge åt New York Times, och fortsätter:

- Ryssland har inte lyckats med sin 5G-strategi, så de försöker sitt bästa för att underminera och misskreditera vår.

Vladimir Putin.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: All Over Press/Valery Sharifulin

För sitt påkostade program om 5G-nätets påstådda faror helt nyligen, riktat till en amerikansk publik, hade RT America bjudit in experter som inte sparade på krutet. 5G beskrevs som ”ett allvarligt hot mot hälsan”.

RT Americas experter, handplockade på basen av sina åsikter, drog paralleller mellan 5G och hjärntumörer, autism, barnlöshet, hjärtsjukdomar och Alzheimers sjukdom. Barn drabbas av allt från näsblod till inlärningssvårigheter, hävdade man. I samtliga fall handlar det om påståenden som saknar vetenskaplig förankring.

Beprövad skrämseltaktik

Den 5G-kritiska rapporteringen är långt ifrån unik i den ryska strategin. Samma sorts skrämseltaktik tillämpas fortfarande av Kreml över hela västvärlden för att skapa förvirring och rädsla när det kommer till vacciner, genmodifierade livsmedel och diverse konspirationsteorier som lätt väcker debatt.

Kremls strävan, som analytikerna ser det, är helt enkelt att underminera västvärldens förtroende för sina demokratiskt valda ledare, för sina egna massmedier och institutioner. Man vill också öka på polariseringen i samhället och göra sociala klyftor bredare.

Den här sortens alarmistiska och sensationssökande rapportering har dessvärre visat sig gå hem utomordentligt väl hos den västliga publiken, inte minst i USA. RT America distribuerar inte bara sitt innehåll via kabel, satellit och via strömningstjänster, de postar också flitigt sitt innehåll på Facebook och YouTube.

En rapport sammanställd av amerikanska underrättelsemyndigheter visar att RT Americas videor på YouTube i genomsnitt har en miljon starter per dag på YouTube, bland de bästa siffrorna för hela nyhetsgenren.

RT Americas sändning.
Bildtext Skärmdump från RT Americas YouTube-kanal.
Bild: Marcus Rosenlund

Från RT snappas materialet upp och sprids vidare av otaliga amerikanska och internationella webbsajter och bloggare, och i det här skedet är det sällan någon som längre ens noterar informationens ryska propagandarötter.

"Vi belyser debattens alla sidor"

New York Times intervjuade RT:s kommunikationschef Anna Belkina, stationerad i Moskva. Föga överraskande så försvarar hon RT:s rapportering.

- Till skillnad från övriga massmedia visar vi upp 5G-debattens hela bredd och omfattning, säger Belkina.

Hon verkar inte värst oroad över det faktum att självaste Vladimir Putin upprepade gånger har talat om 5G i mycket varma ordalag på rysk TV, och prisat framstegen inom Rysslands egen 5G-utbyggnad.

- Amerikanska RT fokuserar på 5G-teknikens lokala problem i USA, inte på den ryska 5G-lanseringen.

Men hur är det då med de ”lokala problemen” som hjärncancer, autism och alla de andra hotbilderna som RT målar upp för amerikanerna i samband med 5G-tekniken? Kan det ligga någonting i de här skräckvisionerna?

Nå, som sagt, det har forskats länge och väl i mobilstrålning och dess eventuella hälsorisker, och att kategoriskt förklara mobilstrålning som trygg under alla omständigheter är förstås omöjligt.

Men hittills har ingen lyckats etablera ett klart och entydigt samband mellan mobilstrålning och någon specifik sjukdom, till exempel cancer, hos människor. Må så vara att höga doser av 2G- och 3G-strålning ledde till cancer hos vissa laboratoriemöss (uteslutande möss av hankön) i en enskild studie.

Det finns strålning och strålning

Men bara det faktum att vi talar om ”strålning” är ju nog för att få vissa att gå igång. Det här är följaktligen något som RT utnyttjar i sina program, de är noggranna med att betona ordet ”strålning” i stället för radiovågor. Det är ju det sistnämnda som mobil kommunikation grundar sig på.

Ordet strålning skapar associationer till radioaktivitet och den starka, joniserande strålningen på det elektromagnetiska spektrumets yttersta kant (längst till höger på bilden nedan), den sortens strålning som kan skada vårt DNA och orsaka cancer.

Däremot, den elektromagnetiska strålning som mobiltelefoner utnyttjar – mikrovågor, kort och gott – ligger åt andra hållet, på den motsatta änden av spektrumet, mellan radiofrekvenserna och det infraröda.

Det elektromagnetiska spektrumet.

De frekvenser som 5G-nätet utnyttjar är lite högre än den som den äldre mobiltekniken använder sig av. Ju mer data som ska överföras, desto högre frekvens krävs det, så lyder tumregeln här.

En annan tumregel säger att ju högre frekvens radiovågor har, desto svårare har de att ta sig igenom vår hud och överlag att tränga in i biologiska vävnader.

Precis som de lågfrekventa basljuden från din grannes stereoanläggning lättare tränger igenom väggarna, tränger också radiovågor med lägre frekvens, från äldre mobilteknik, lättare genom huden.

Svårare att tränga igenom huden

5G-strålningen med sin kortare våglängd och högre frekvens borde därför, enligt forskarna, rentav vara tryggare för människor och djur jämfört med tidigare generationer av mobila apparater.

Något som Rysslands president Vladimir Putin som sagt tycks stöda helhjärtat, baserat på hur nöjt han applåderar offentligt alltid då hans ingenjörer reser upp nya 5G-master i Moskva med omnejd.

För att inte tala om att det finns skönhetskliniker i Moskva där välbärgade ryssar går för att få behandlingar med samma sorts högfrekventa radiovågor som 5G-nätet använder sig av.

Den här behandlingsmetoden sägs ge slätare hy, den påstås underlätta läkandet av sår, och den sägs stimulera hårväxten hos män som lider av skallighet.

Och det handlar alltså om samma strålning som enligt ryska RT-kanalen ger autism, cancer och näsblod åt västerlänningar. Tro det den som vill, i bägge fallen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln