Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmöte i Sotji: Relationen mellan USA och Ryssland ska förbättras trots meningsskiljaktigheter gällande Iran

Från 2019
Två män skakar hand framför amerikansk och rysk flagga.
Bildtext Mike Pompeo och Sergej Lavrov träffas i Sotji.
Bild: /All Over Press

USAs utrikesminister Mike Pompeo träffade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i dag i ryska Sotji. I diskussionerna framkom bland annat att USA inte vill kriga med Iran. Pompeo menar dock att USA nog tar till åtgärder ifall Iran hotar landets intressen.

Enligt Lavrov har Ryssland och USA väldigt avvikande åsikter angående Irans kärnvapenavtal. Ryssland ingår i överenskommelsen kring kärnvapen.

Så väl Ryssland som EU står fortfarande fast vid kärnavtalet med Iran, som USA dragit sig ur.

Lavrov hoppas att rykten om planer på amerikanska trupper i Mellanöstern inte stämmer.

Tidningen New York Times rapporterar att USA nyligen uppdaterat en plan för vad som ska göras ifall Iran angriper amerikanska mål eller trappar upp sitt kärnprogram.

Enligt tidningen ska USA nu vara berett att skicka 120 000 män till Mellanöstern. Det är nästan lika många soldater som USA satte in i invasionen av Irak 2003.

President Donald Trump dementerar uppgifterna och kallar det tidningen New York Times skriver för falska nyheter. Enligt honom finns det inga planer på dylika operationer.

Rysk inblandning önskas inte i presidentvalet 2020

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnar Ryssland för att lägga sig i det amerikanska presidentvalet 2020.

Han säger att man inte tolererar någon som helst rysk inblandning i det kommande valet, för att inte upprepa det som enligt USA skedde i valet 2016. Ryssland nekar fortsättningsvis.

Också vad beträffar Venezuela har utrikesministrarna vitt skilda åsikter.

Lavrov menar att Venezuelas framtid ligger i landets egna händer och kallar USA:s påtryckningar mot president Nicolás Maduro odemokratisk. Pompeo kritiserar å sin sida Rysslands val att stöda Maduro.

Första formella samtalet sedan sommaren 2018

Mötet i Sotji var det var de första formella samtalen på hög nivå mellan Ryssland och USA sedan presidenterna Putin och Donald Trump möttes i Helsingfors i fjol somras.

Det var tänkt att Pompeo skulle möta de ryska ledarna i Moskva i måndags, men han inhiberade plötsligt Moskvaresan och åkte i stället till Bryssel för att träffa ledarna för de starkaste EU- och Natoländerna.

Motiveringen var ett ökat hot från Iran, enligt amerikanska uppgifter.

Pompeo delgav EU-ledarna amerikanska underrättelseuppgifter om Iran. Det är inte känt hurudana uppgifter det handlade om.

Hur ska USA hantera Iran?

Den amerikanska administrationen är i alla fall mycket kluven då det gäller hur USA borde hantera Iran. Säkerhetsrådgivaren John Bolton anses vara den främsta höken som förespråkar direkt konfrontation.

Andra befarar att ett direkt eller indirekt angrepp på Iran skulle dra in USA i en långvarig konflikt utan slut.

Dessutom har Ryssland hittills stött den iranska ledningen, även om stödet inte varit helt entydigt.

Förutom Iran är Venezuela, Syrien och Ukraina alla länder där USA och Ryssland har diametralt olika intressen.

Putin öppen för ny träff med Trump

Under tisdagskvällen träffade Mike Pompeo även president Vladimir Putin. Innan mötet sade Putin sig vilja förbättra USA och Rysslands förhållande.

Enligt Kreml är Putin öppen för att träffa Trump igen. Han kommenterar även Muellerrapporten och kallar den objektiv. Enligt honom är rapporten ett tecken på att rysk inblandning inte förekom i valet 2016.

Putin framhåller att han inte accepterar några som helst åtgärder från amerikanskt håll som kan provocera fram ett inbördeskrig i Venezuela.

Källor: Reuters, Associated Press, CNN, Bloomberg, New York Times, Tass

Diskussion om artikeln