Piff och Puff är oftast okej - "rädda" inte ekorrungar i onödan
Det hörs ett livligt tjatter inne i en vit mössa, som ligger i en stor bur i Åbo djurskyddshem. Sedan kikar en liten ekorrunge ut genom mössan.
Mössorna, som har donerats av djurvänner, är varma och sköna. De hjälper ekorrungarna att växa till sig.
I rummet intill piper två små andungar.
De hämtades nyligen till djurskyddshemmet från en bensinmack, då andmamman inte gick att hitta i närområdet.
Den här tiden på året bor alltså ekorrungar, harungar och andungar på djurskyddshemmet, som också tar hand om vildare småttingar. Senare under våren hämtas rävungar, måsungar och rådjurskid till djurskyddshemmet.
En liten, ensam harunge väcker oro
En liten harunge, ekorrunge eller ett rådjurskid kan väcka oro om man stöter på dem i naturen. Det kan se ut som om de är ensamma och övergivna.
Men det är sällan sanningen -tvärtom. Därför ska de inte räddas.
Exempelvis kan en harunge ligga på marken och se helt hjälplös ut. Oftast är harungens mamma ändå i närheten och det är alltså onödigt att rädda harungen, förklarar Britt-Marie Juup, som har varit aktiv inom djurskyddsfrågor i drygt 40 år.
- Haren föder två till fem ungar mer eller mindre på det stället där förlossningen kommer igång. Sedan lämnar honan dem där de föddes. Harungarna är helt luktfria och ljudlösa och så ska det vara. Honan återvänder några gånger i dygnet för att dia dem.
Harungen är alltså inte övergiven, trots att det kan verka så. Därför ska man inte ingripa.
- De är väldigt svåra att hållas vid liv med hjälp av konstgjord modersmjölksersättning som vi har här.
Ibland behövs hjälp - men var försiktig
Om harungen har fötts exempelvis nattetid på en skolgård, daghemsgård eller på en parkeringsplats, ett ställe som honan kanske inte vågar återvända till dagtid, så kan man hjälpa till genom att flytta på harungen lite.
I så fall ska man undvika beröring så mycket som möjligt.
- Om ungen exempelvis ligger framför en bil, så finns det en stor risk för att den blir påkörd. Då kan man flytta på ungen upp till 15-20 meter till en lugnare plats, på ett ställe där mamman fortfarande hittar ungen. Ungen är ju alltså ljudlös och luktar inget, så om man flyttar den för långt bort så hittar honan inte sin unge, säger Juup.
Om harungen ligger gömd i gräset eller i en skogsdunge så är allt okej, säger Juup.
Rådjurskid ligger på samma sätt i gräset och väntar på sin mamma och är sällan övergiven.
Undantaget är om man vet att ett rådjur eller en hare blivit påkörd intill - då är ungen troligen föräldrarlös.
Den nyfikna ekorrungen kan falla ur sitt bo - men räddas ofta av sin mor
Alla ekorrungar behöver inte heller hjälp.
- Ekorrungar kan falla ner från boet då de är så nyfikna. De kikar över kanten och trillar ner. Om mamman får sköta om sin unge i lugn och ro, så kommer hon ner till ungen, tar den i nacken och för den tillbaka till boet, förklarar Juup.
En ekorrunge som fallit ur sitt bo väcker oro hos människor och många vill hjälpa och ingripa.
- Men jag skulle ge det rådet, att man alltid ska gå lite längre bort från ungen och vänta och se. Då vågar ekorrhonan gå till ungen och sköta om den och då blir det ett lyckligt slut.
Ett bra mått på om en ekorrunge klarar sig eller inte är svansen. Det kan man kolla på om mamman aldrig återvänder.
- Om man hittar en ekorrunge som har en smal svans med hår som går längs svansen, så då behöver den hjälp. Men då ekorren har en svans som liknar en flaskborste och är yvig - då klarar den sig på egen hand, tipsar Juup.
Svårt att ta hand om vilda djurungar
Enligt Juup är det mycket besvärligare att ta hand om djuret på djurskyddshemmet.
Det är frågan om vilda djur, så de får inte prägla sig på skötarna om de ska klara sig ute i naturen då de vuxit till sig.
- Visserligen sköts ungarna här på bästa möjliga sätt, men ungarna har mycket bättre förutsättningar om de sköts av sin egen mamma.
Ekorrungarna kan också vara tama och hälsa på förbipasserande i skogen. Ibland klättrar de till och med upp för benet.
- De är väldigt orädda i ett visst skede. Men då ska man bara gå vidare och inte bry sig om dem desto mera. Resten av ekorrens familj finns i närheten och så småningom kallar ekorrhonan på sin olydiga unge, säger Juup med ett skratt.
"Om någon är i nöd, så behöver den hjälp"
Åbo djurskyddshem hjälper såväl husdjur som vilda djur. Men varför ska man hjälpa vilda djur?
- Om någon är i nöd, så behöver den hjälp, konstaterar Juup. Djurskyddslagen säger att om man påträffar ett skadat eller hjälplöst djur, så är man skyldig att ingripa. Det här gäller också vilda djur.
Om man är orolig för ett djurs välbefinnande, så kan man kontakta ortens djurskyddsförening och rådgivare. Det här gäller också om man stöter på en djurunge i naturen.
- Det är bra att kontakta den närmaste djurskyddsrådgivaren om man är osäker på om ett djur behöver hjälp eller inte. Vi har erfarenhet och kan säga om det lönar sig att backa och vänta eller om djuret behöver hjälp.