Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ät mer mört och mindre importfisk - överfiske fortfarande ett globalt problem

Från 2019
Uppdaterad 14.05.2019 19:32.
Två mörtar och två abborrar vid ett metspö.
Bildtext Mörten kunde oftare göra abborren sällskap på fiskbordet, anser WWF.
Bild: Mostphotos/Esa Lähteenmäki

Antalet fiskar i världens hav har halverats på bara omkring tio år, uppger Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande. Konsumenterna kan genom sina val påverka världshavens fiskbestånd. Regleringen och övervakningen av fisket är i många fall mycket bristfällig.

Olli Siivonen, naturskyddsexpert på WWF Finland, säger att situationen globalt är oroväckande men betonar att man i Finland utför ett betydande arbete i att förbättra ansvaret i anknytning till fiske och fiskutbud. Finska affärer har sällan fiskarter som klassas som rödlistade enligt WWF:s Fiskguide i sina sortiment.

För den ansvarsfulla konsumenten gäller det fortsättningsvis att satsa på att köpa inhemska arter som markerats som grönlistade i WWF:s fiskguide. Mört är ett exempel på en fisk som gärna kunde ätas i större omfattning.

Mörten är näringsrik och mörtfiske kan även ha en positiv inverkan på vattenkvaliteten.

MSC- och ASC-märkta fiskprodukter allt mer vanliga

Bland finländare är det fortfarande vanligt att köpa importerad fisk.

Vid köp av utländsk fisk gäller det att se efter MSC- och ASC-miljömärken. De garanterar att fisken i produkten har fångats eller odlats på ett ekologiskt sätt.

Odlad lax och tonfisk är de mest populära importfiskarna på den finska marknaden. Andelen certifierade alternativ bland just de två arterna är däremot fortfarande rätt liten, trots att miljömärkta produkter ökat bland fisk- och skaldjursprodukter.

WWF har uppdaterat sin Fiskguide, du kan ta del av den här. De gröna, gula och röda symbolerna vid fiskarna är rekommendationer för konsumenten och kan fungera som riktlinjer då man funderar på vilka fiskar man borde undvika att köpa.

Källa: WWF Finland

Diskussion om artikeln