Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag blir det billigare att ringa utomlands – EU inför ett pristak för utrikessamtal inom unionen

Från 2019
Uppdaterad 15.05.2019 09:42.
Kvinna på flygfält som petar på sin telefon.
Bild: Viktor Cap 2016

Nu blir det billigare att ringa från ett EU-land till ett annat. Från och med i dag får det inte kosta mer än 19 cent per minut att ringa ett annat EU-land.

De nya reglerna syftar till att komma åt de stora variationerna mellan priserna för inrikes- och utrikessamtal inom EU. I dagens läge är samtal inom EU betydligt dyrare än motsvarande nationella samtal.

I medeltal är det ungefär tre gånger dyrare att ringa till ett annat EU-land. I vissa fall kan priset för ett utlandssamtal inom EU vara tio gånger högre jämfört med ett inrikessamtal.

Det blir också billigare att skicka textmeddelanden till ett annat EU-land. Pristaket för vanliga SMS är från och med i dag, onsdag 15 maj, 6 cent.

Momsen är inte inräknad i de nya maxpriserna. Det här innebär att priset per minut blir aningen högre, beroende på skattens storlek i respektive EU-land.

De nya priserna träder i kraft automatiskt

Den nya prissättningen träder i kraft automatiskt från och med i dag. Som kund behöver man inte göra något särskilt för att de nya priserna ska börja gälla.

De nya maxpriserna kommer att införas i samtliga 28 medlemsländer. Senare kommer den nya prissättningen också att tas i bruk i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein.

De nya priserna gäller för såväl mobil- som trådabonnemang.

Flaggor från medlemsländerna i EU.
Bild: EPA

Utgångspunkten är att maxpriserna ska gälla för alla typer av abonnemang.

Paketabonnemang där en viss mängd utrikessamtal inom EU-området ingår till ett fast pris utgör emellertid ett undantag.

Roamingavgifterna avskaffades för två år sedan

Beslutet att harmonisera prissättningen för utlandssamtal är en uppföljning på EU:s beslut att avskaffa de så kallade roamingavgifterna för två år sedan.

Slopandet av roamingavgifterna gjorde det möjligt att surfa, ringa och sms:a i vilket EU-land som helst utan risk för extra kostnader.

Pristaket för att ringa eller sms:a ett utländskt abonnemang är ytterligare ett led i harmoniseringen av EU:s digitala inre marknad.

Kostnaderna för utlandssamtal varierar mellan medlemsländerna

Trots att nya nätbaserade tjänster som Skype och Whatsapp
blivit allt mer populära så är tråd- och mobiltelefoner fortfarande ett populärt alternativ för många som vill kontakta ett annat EU-land.

Enligt en färsk europeisk undersökning uppger en fjärdedel av de tillfrågade att de använt fast telefon, mobiltelefon eller sms under den senaste månaden för att vara i kontakt med ett annat EU-land.

Två händer som knapprar på en svart smarttelefon. I den högra kanten syns en surfplatta.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Utrikessamtal är i dagens läge betydligt dyrare än inrikessamtal. I medeltal kostar ett tre minuters samtal från ett EU-land till ett annat 1,53 euro, visar en 15-länders kartläggning som EU-kommissionen gjort. Ett tre minuters inrikessamtal kostar i medeltal 43 cent.

Priserna varierar kraftigt mellan de enskilda medlemsländerna. Dyrast är EU-samtalen i Kroatien, Portugal och Irland och billigast i Tyskland, Cypern och Nederländerna.

Källor: EU-kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska rådet.

Diskussion om artikeln