Christchurchkampanj startar i Paris – ska stoppa terrorns spridning på nätet
Efter moskéattackerna i Christchurch lanserar Nya Zeelands Jacinda Ardern och Frankrikes Emmanuel Macron en internationell kampanj mot terrormaterial på internet.
Moskéattackerna i Christchurch i mars, som krävde livet på 51 människor, hann livesändas under 17 minuter på sociala medier innan det stoppades.
Under ett dygn raderade Facebook hela 1,5 miljoner videoklipp från terrordådet.
Det ledde till hård kritik.
Nu vill Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern begränsa möjligheten att sprida terrorpropaganda på nätet.
– Vi insåg snabbt att det var omöjligt för Nya Zeeland att agera ensamma mot sociala medier, säger Jacinda Ardern.
Stoppa terror på nätet
– Vårt mål är därför att skapa enighet i den här frågan, samtidigt som principerna för ett fritt och öppet men också säkert internet upprätthålls, säger hon till Huffington Posts franska webb-tv.
Under onsdagen lanseras ‘Christchurch kampanjen’ med ett toppmöte i Paris.
Där ska bland annat sju statschefer och sju internetchefer diskutera hur man ska stoppa såväl propaganda från vit makt-rörelsen som från IS.
Det är på grund av Frankrikes långa erfarenhet av terrordåd som Jacinda Ardern bett Emmanuel Macron om hjälp.
Cyberkrig och internetfred
Enligt uppgifter i franska medier passar detta president Macron, då han vill att Frankrike blir ledare inom EU i kampen mot terrorpropaganda på internet.
I medierna används stora ord som att Frankrike vill stoppa cyberkrig och bevara internetfred.
Toppmötet hålls i Élyséepalatset, presidentens officiella residens.
– Efter mötet kommer vi be alla världens regeringar och privata nätföretag att göra kraftfulla förändringar. Det här för att förhindra terroristmaterial online, möjligheten att snabbt radera opassande material, samt förhindra att pågående terrorattacker streamas direkt, förklarar Ardern.
Utan USA
Donald Trump har fördömt terrorattackerna på Nya Zeeland, men ingen officiell representant från Vita Huset har inbjudits till Paris, uppger New York Times.
Franska medier tror att det kan bero på att den amerikanske presidenten inte med bestämdhet fördömt vit makt-retorik.
Enligt finska ambassaden i Paris har ingen representant från Finland kallats till mötet.
Kampanjen handlar inte om att kriga mot terrorgrupper på internet.
– Däremot har den som mål att sätta press på både stora och små internetleverantörer och plattformar så de nu ökar sitt ansvar i kampen mot terrorism i onlinetjänster på nätet, säger dataspecialisten Olivier Ertzscheid, professor och forskare vid universitetet i Nantes.
Nätjättar mer makt än statschefer
Många kritiker anser att man på sociala medier tagit för stor frihet att visa våld och terror.
– Ja, man kan säga att nätjättarna i dag har mer att säga till om på internet än våra valda politiker och regeringar. Mycket hänger nu på nätbolagens välvilja, om Ardern och Macron ska lyckas stoppa hot och hat av olika slag, säger Ertzscheid till Vega.
Han påpekar att sociala medier drivs av viljan att hitta känsloladdade budskap för att locka så stor publik som möjligt.
– Det inbringar pengar i kassan, även man givetvis inte kan säga att terrordåd gynnar dem, menar han.
Macron inviger Viva Tech
Dagen efter toppmötet startar den fjärde Viva Technology i Paris, en av Europas största startup- och techmässor. Ministrar och företag från 125 länder och över 100 000 besökare förväntas komma till det tre dagar långa evenemanget.
Att Emmanuel Macron ska invigningstala tyder på att Frankrike i allmänhet satsar stort på den digitala transformationen.
Redan i november lanserade den franske presidenten en kampanj för förtroende och säkerhet i cyberrymden. Den fick däremot överraskande inget gehör.
– Främsta anledningen var att privata nätjättar i Kalifornien inte ville ha samma regler som statsstyrda plattformar i Kina. Därför gick det inte att enas den gången, förklarar datakonsulten Yannick Harrel.
Mycket lidande innan beslut
Hur det kommer att gå i och med ‘Christchurch kampanjen’ är givetvis för tidigt att veta.
– Men det är synd att det skulle behövas flera vidriga terrordåd innan ett internationellt möte kommer till stånd. Kraftfulla tag mot terrormaterial på internet borde ha skett för länge sen, tycker professor Olivier Ertzscheid.