Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alabama vill förbjuda abort och straffa läkare som utför dem – inte ens offer för våldtäkt och incest ska få göra abort

Från 2019
Uppdaterad 15.05.2019 09:21.
Amerikanska barn i demonstration mot aborter.
Bildtext Pro-Life rörelsen hurrar över nyheten – somliga är inte lika nöjda.
Bild: EPA-EFE

Motståndet mot aborter växer i USA. Delstatssenaten i Alabama har gått in för en lagstiftning som gör aborter olagliga i nästan alla situationer. Flera delstater har fattat liknande beslut.

Omröstningen på tisdag kväll i Alabamas huvudstad Montgomery var inte ens jämn.

Lagförslaget om kriminalisering av aborter godkändes med hela 25 röster mot 6. Det skedde efter en lång och emotionell debatt.

Få undantag och stränga straff

Varken våldtäkt eller incest duger som orsak att avbryta en graviditet, enligt den lag som nu har godkänts i senaten i Alabama.

Abort skulle tillåtas endast i några få fall. En abort är tänkbar om moderns liv är i fara eller om en mentalsjukdom kan hota moderns eller barnets liv. Abort är också tillåten om fostret är allvarligt skadat på ett sätt som leder till missfall eller att barnet dör efter födseln.

Straffen för dem som tillhandahåller eller utför aborter skulle bli stränga. Straffet kunde bli mellan 10 och 99 år i fängelse, eventuellt rentav dödsstraff, eftersom brottet kunde rubriceras som mord.

Också sjukvårdspersonal som utför aborter ska kunna bestraffas.

Kvinnorna själva skulle ändå inte straffas enligt det här lagförslaget.

Rätten till abort från 1973 i fara

Alabamas beslut måste gå till guvernören, som ska stadfästa lagen. Efter det kan lagen träda i kraft sex månader senare.

Beslutet i Alabama är en utmaning mot USA:s lagstiftning på federal nivå. Beslutet väntas därför gå vidare till Högsta domstolen.

Abort är nu tillåten i USA. Det beslutet är från Högsta domstolen år 1973, det så kallade Roe-Vadefallet.

Många befarar att abortvänliga majoriteten i den högsta domstolen nu är borta efter att president Trump har fått utnämna två nya domare.

Delstaterna har inte kunnat förbjuda abort, men aborter har i praktiken gjorts allt svårare i delstater som styrs av republikanerna.

Pro-Life rörelsen är stark på många håll och betonar det ofödda barnets rättigheter. Också president Trump har kritiserat demokraterna för att för att tillåta barnmord också efter att barnet har fötts, ett påstående som tillbakavisas med kraft av demokraterna.

Demonstranter i washington mot abort.

Hjärtslag avgör

Debatten om aborter går het i ett tiotal delstater där lagändringar är på gång. Två delstater har redan godkänt en liknande sträng lagstiftning som Alabama. Det är Ohio och Mississippi.

Nuvarande lagstiftning förbjuder abort efter tjugo veckor. I Georgia har lagen gjorts strängare så abort förbjuds efter sex veckor.

Motiveringen var att fostrets hjärtslag kan upptäckas efter sex veckor, och att det utgör bevis på att fostret är en levande människa.

Kritikerna påpekar att många mödrar inte ens vet om att de är gravida efter en så kort tid.

"Inflytande på miljoner ofödda"

Beslutet i Alabama följde partigränserna. Republikanerna är i stor majoritet.

– Beslutet kan ha ett inflytande både i vår stat och hela USA. Det kan ha inflytande på miljoner av ännu ofödda barn, sa den republikanska senator Clyde Chambliss till lokaltidningen Montgomery Advertiser.

Många grupper protesterar mot beslutet och ser det som en attack mot kvinnors rättigheter att bestämma över sin egen kropp, sin framtid och sin hälsovård.

Demonstration gällande abort i New York, USA.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press
Demonstration gällande abort i New York, USA.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press

Diskussion om artikeln