Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudan: Militärledning och demonstranter överens om en treårig övergång till civilt styre

Från 2019
Demonstranter ropade och visade upp segertecknet under fortsatta protester i Khartoum på tisdagen.
Bildtext Demonstranter ropade och visade upp segertecknet under fortsatta protester i Khartoum på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Vi har kommit överens om en övergångsperiod på tre år, meddelade generallöjtnant Yassir al-Atta natten till onsdagen. De sudanesiska demonstranterna har vägrat att ge upp hoppet om demokrati och nu har de nått en preliminär överenskommelse med militärerna.

Sudans militära övergångsråd - eller militärjunta - höll en gemensam presskonferens i huvudstaden Khartoum tillsammans med representanter för proteströrelsen.

Så här långt har man kommit överens om att inrätta en sorts parlament för övergångsperioden, ett lagstiftande råd med 300 medlemmar.

Två tredjedelar av platserna i det parlamentet är öronmärkta för proteströrelsen eller oppositionsalliansen "för frihet och förändring" (Declaration of Freedom and Change Forces, DFCF).

Ledaren för oppositionsalliansen DFCF: (från vänster) Khaled Omar Yousef, Mohammad Naji al-Asam, Faisal Babeker. Bilden tagen under en presskonferens som de höll i Khartoum på tisdagen.
Bildtext Ledaren för oppositionsalliansen DFCF: (från vänster) Khaled Omar Yousef, Mohammad Naji al-Asam, Faisal Babeker. Bilden tagen under en presskonferens som de höll i Khartoum på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Man ska också ha ett övergångsråd som ska ersätta militärernas nuvarande övergångsråd. Hur det rådet ska se ut är man ännu inte överens om. Generalerna vill att rådet ska ledas av militärer.

Dessutom ska man till sist också bilda en civil regering för den treåriga övergångsperioden som ska leda landet fram till att det hålls val.

Vad gäller exempelvis det nya övergångsrådet så är militärjuntan och DFCF alltså inte ännu överens och förhandlingarna ska fortsätta under onsdagen.

Unga sudanesiska kvinnor har också deltagit i protesterna med kraft. Här under en demonstration i Khartoum den 2 maj.
Bildtext Unga sudanesiska kvinnor har också deltagit i protesterna med kraft. Här under en demonstration i Khartoum den 2 maj.
Bild: AFP / Lehtikuva

De protester som började i december i fjol mot höjda matpriser ledde till att president Omar al-Bashir störtades den 11 april och militären har lett landet sedan dess.

Men demonstranterna har vägrat lämna gatorna innan militären går med på ett civilt övergångsstyre.

En demonsrant visade upp en hylsa utanför arméhögkvarteret i Khartoum efter våldet där i början av veckan.
Bildtext En demonsrant visade upp en hylsa utanför arméhögkvarteret i Khartoum efter våldet där i början av veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Så sent som på måndagen sköts en major och fem demonstranter ihjäl av oidentifierade män utanför arméhögkvarteret i Khartoum.

Källor: AFP, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln