Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hårt kritiserat projekt är nu världskänd turistattraktion - Eiffeltornet i Paris firar 130 år

Från 2019
Eiffeltornet sett nedifrån
Bild: ullstein bild - Stefan Klein/ All Over Press

Eiffeltornet i Paris firar 130 år med början på onsdag, den 15 maj. Tornet blev klart redan i slutet av mars men öppnades första gången den 15 maj. Tornet hör nu till de främsta turistattraktionerna i världen men väckte skarp kritik då det begav sig på 1880-talet.

Nu firas tornet i dagarna två med konserter, ljus- och ljudshower. Olika evenemang kommer också att ordnas hela året och tornet har redan firats i slutet av mars, 130 år sedan det stod färdigt.

Tornet började byggas år 1887 inför världsutställningen i Paris år 1889. Världsutställningen för sin del firade hundraårsjubileet för franska revolutionen.

Arkitekten heter Stéphen Sauvestre och tornet konstruerades av Gustave Eiffels företag.

Egentligen var det meningen att det skulle uppföras i Barcelona, men staden tackade nej och Gustave Eiffel lyckades övertala Paris om att staden behövde något unikt inför världsutställningen.

Då Eiffeltornet invigdes var det 300 meter högt men år 1959 fick det ytterligare en 24 meter hög tv-mast högst upp. Fram till år 1930 var det världens högsta byggnad ända tills den 319 meter höga Chrysler Building invigdes i New York.

Svenska nitar

Eiffeltornet består av 12 000 järnbalkar som har fogats ihop med 2,5 miljoner nitar. Nitarna har tillverkats på Borgviks bruk i Värmland i Sverige. Järnet kom från Saxå Bruk som också var en av leverantörerna av järnbalkarna.

Tornet har tre våningar och till en början fanns det en bostad för Gustave Eiffel i den tredje våningen, 285 meter ovanför marken.

Protester mot bygget

Tornbygget kritiserades och debatterades häftigt på sin tid. Många av den tidens största namn inom konst och litteratur protesterade mot bygget i ett antal pamfletter och artiklar.

Kritikerna vände sig också direkt till direktören för världsutställningen med sina protester.

Tornet beskrevs bland annat som "en tragisk gatlykta", "ett benrangel av ett klocktorn", "en halvfärdig fabrikspipa", "ett kadaver som väntar på att få kött på benen i form av fasadsten eller tegelsten", "en trattformad grill", "en ihålig suppositorie".

Kritiken dog emellertid ut efter att tornet blev färdigt och det blev en stor succé.

Buffalo Bill bland de första besökarna

Allmänheten strömmade genast till för att se den vidsträckta utsikten från tornet. Det var en helt ny syn eftersom ingen tidigare hade sett staden uppifrån, vid den tiden fanns ännu inga flygplan.

Bland besökarna fanns många celebriteter, som skådespelare och kungligheter. En mera oväntad gäst var den amerikanska artisten och buffeljägaren William F. Cody, mera känd som Buffalo Bill.

Till världsutställningen år 1889 besöktes Eiffeltornet redan av två miljoner personer. Nu besöks det årligen av över 7 miljoner personer.

Eiffeltornet år 1967
Bildtext Eiffeltornet 1.1.1967
Bild: ullstein bild - Henrik Gaard/ All Over Press

Källor:Eiffeltornets officiella webbsida, Wikipedia

Diskussion om artikeln