Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

EU-valets röstningslokaler slog upp dörrarna – första röstningsdagen lockade fler väljare än för fem år sedan

Från 2019
Uppdaterad 15.05.2019 22:03.
lapp där det står förhandsröstningsställe
Bild: Yle

3,6 procent av finländarna har redan gett sin röst. Det är fler än i EU-valet 2014 då 2,5 procent av rösterna gavs under den första förhandsröstningsdagen.

Valdeltagandet under den första förhandsröstningsdagen kan ännu stiga, siffran 3,6 baseras på antalet räknade röster klockan 21.00.

År 2014 röstade 2,5 procent under den första förhandsröstningsdagen. Siffran består av röster givna av finländare i Finland och EU-länder.

Livligt i Grankulla

I Grankulla var väljare på plats redan innan själva vallokalen öppnade, säger valförättare Axel Harju.

– Vi har haft varierande med rusning. Det har varit lite tystare och nu är det ganska lång kö där, säger Harju.

En man i grå tröja hjälper en person som ska rösta.
Bildtext Valförrättare Axel Harju ger tillbaka identitetsbeviset till en kvinna som nyss har röstat.
Bild: Yle

Han tycker att det är fint att se att så många redan har röstat, och hoppas att många tar sig till vallokalerna trots att riksdagsvalet och EU-valet i år ligger så tätt inpå varandra.

År 1999 ordnades också riksdagsval och EU-val under samma år. Då var röstningsprocenten i EU-valet låg, bara 31,4 procent röstade i valet och valdeltagandet är fortfarande den lägsta i ett EU-val någonsin i Finland.

Men det är tjugo år sedan dess och valdeltagandet har hela tiden ökat. År 2014 röstade 40,9 procent av de röstberättigade.

Ekonomi, flyktingar, klimat

Bland de Grankullaväljare som Svenska Yle har talat med är ekonomin, en human flyktingpolitik och klimatet viktiga frågor.

En av dem som kommit för att förhandsrösta är John Eriksson. Han tycker att det är viktigt att rösta.

Varför tror du att finländarna är så dåliga på att rösta i EU-valet?

– Jag antar att det känns ganska långt borta. Det känns som att min lilla röst i ett stort EU inte har så stor inverkan, men samtidigt så har den ju det, speciellt om röstprocenten är så låg, säger han.

Förhandsröstningen pågår till den 21 maj. Många förhandsröstningsställen är öppna mellan klockan 10 och 20. Den officiella valdagen är den 26 maj.