Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från kloaken till finalhjälte – Tamminens tio mål sänkte Dicken: "Vill alltid vinna, är det sedan en handbollsmatch eller ett brädspel"

Från 2019
Uppdaterad 15.05.2019 22:09.
Tadas Stankevicius och Teemu Tamminen i den första handbollsfinalen 2019.
Bildtext Teemu Tamminen och Tadas Stankevicius hörde till matchens bästa spelare.
Bild: Tomi Hänninen

Den första handbollsfinalen bjöd på spänning ända fram till slutsummern. Teemu Tamminens fina spelhumör bidrog starkt till att Cocks kopplade ett litet grepp om mästerskapspokalen efter att ha varit bättre med siffrorna 26–24.

I början av den första finalen fungerade det mesta för Cocks: Nico Rönnberg och Yury Lukyanchuk dominerade i anfallsändan och Giedrius Morkunas stod i vägen för de flesta bollar i Riihimäkilagets mål.

För att vara riktigt ärlig kändes matchens tio första minuter mer som en grundseriematch än en glödhet FM-final.

Så småningom vaknade Teemu Tamminen till liv på sin vänsterkant och samtidigt blev det liv i luckan.

– Det var en sådan match som jag förväntade mig, då vi ifjol förlorade den första finalen. Dicken spelade bra och lyckades medan vårt spel haltade en aning, men en skojig match, säger Teemu Tamminen till Yle Sporten.

Då Cockskaptenen Tamminen knorrade in 8–4 till hemmalaget såg allt ljust ut för de gulröda. Men sedan vände matchbilden samtidigt som Nico Rönnberg åkte ut på en tvåa.

– Dicken gör det starkt idag fast vi leder med fyra mål. Vi går ner i tempo och släpper dem in i matchen. Våra egna misstag låter Dicken komma in i matchen, säger Nico Rönnberg.

Helsingforslaget kom verkligen in i matchen och efter 24 minuters spel tryckte Felix Nlsson in en retur och Dicken hade ledningen för första gången med 12–11.

Sedan bombade Max Granlund in en kontring från elva meter och då centern Tadas Stankevicius lyckades från nio meter med några sekunder kvar på klockan stod det 15–14 till Dicken i paus.

”Blev inte nervöst”

Dicken inledde andra halvlek med fint anfallsspel och i ett huj stod det 14–17 på resultattavlan.

– Vi låg under stora delar av andra halvlek med kämpar oss tillbaka och håller oss till vår spelplan. Då vi gick hårt upp mot Max Granlund fick de problem med sitt spel i sex mot sex, analyserar Rönnberg.

– Inte hann det bli nervöst fast de hade lite flyt. Ingendera av lagen kommer med en massa nytt i det här skedet av säsongen då vi känner varandra bra. Så länge vi har ett block i vägen kan våra målvakter rädda skotten, annars har de det jobbigt, fortsätter Rönnberg som stod för tre mål i första halvlek.

Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg.
Bild: Tomi Hänninen

Cocksstjärnan satt stora delar av matchen på bänken och framför allt i andra halvlek hade han problem med sina egna avslut. Hans högra axel ställde igen till med problem.

– Nog börjar det att kännas efter en lång säsong. Den har jäklats till och från sedan hösten. Det är som det är, vi får se vad som händer efter finalerna. Jag skjuter fyra till sex skott per match vilket är ett tecken på att jag inte kan spela på min normala nivå. Jag får istället fokusera på lagspelet och bygga upp lägen för mina lagkompisar.

Dickens Filip söderlund och Max Granlund försvarar hårt mot Nico Rönnberg i den första handbollsfinalen 2019.
Bildtext Dickenspelarna höll koll på Nico Rönnberg i andra halvlek.
Bild: Tomi Hänninen

Lagkaptenen visade exempel

Med dryga tio minuter kvar av matchen var Dickens Gusten Montonen på väg ensam igenom men från ingenstans dök Temmu Tamminen upp och kastade sig efter bollen och lyckades hålla den inom det egna laget. Tio sekunder senare sköt Andrei Novoselov sitt enda mål i matchen och det stod 22–20 istället för 21–21.

Överlag var Ccks nummer 15 på ypperligt spelhumör och lyckades så gott som hela matchen hålla sina nerver i styr.

– Den här säsongen har varit lyckad för min egen del och jag har varit väldigt koncentrerad. Det kan mycket väl bero på att jag jobbar åtta timmar om dagen med annat än handboll. Det är skoj att komma till hallen efter att varit hela dagen i en kloak, säger Tamminen och bjuder på ett skratt.

– Jag vill alltid vinna, är det sedan en handbollsmatch eller ett brädspel.

Teemu tamminen firar ett mål under den första handbollsfinalen våren 2019.
Bildtext Teemu Tamminen fick fira vid flera tillfällen under den första finalen mot Dicken.
Bild: Tomi Hänninen

Vad säger du om att det var just du som steg fram och avgjorde den här matchen?

– För mig kvittar det om det är jag, Nico eller Puljizovic som gör tio mål så länge vi vinner. Jag missade två straffar så det finns saker att förbättra. En i stolpen och sedan en halv meter förbi. Ingen har på hela säsongen skjutit förbi från straffpunkten, avslutar Tamminen och skrattar åt sina egna missar.

”Chansen fanns där”

Dicken hade de tiofaldiga mästarna i gungning med lyckades inte knyta säcken under den mycket jämna andra halvleken. Trots förlusten var lagets tränare inte alltför nedstämd efter den första finalronden.

– Vårt egna spel var aningen trögt. Det kändes som att vi inte riktigt kom igång. Trots allt var det en ok insats av oss, säger Björn Monnberg.

Björn Monnberg.
Bildtext Björn Monnberg.
Bild: Tomi Hänninen

Håller du med om att Dicken hade en bra chans att knipa en bortaseger?

– Det är klart att det kändes att vi hade möjligheten i den här matchen. Det ser jag som en positiv sak. Trots att vi inte spelar speciellt bra så fanns chansen där.

Vad säger du om att just Teemu Tamminen steg fram och bidrog starkt till Cocks seger?

– Vi vet ju att han tar sina lägen och avslut. Idag var vi tyvärr inte tillräckligt vakna och steg mot honom. Det måste vi göra bättre i fortsättningen, avrundar Monnberg och blickar fram emot fredagens hemmamatch.

FM-ligan i handboll, final 1/5

Cocks– Dicken 26-24 (14–15)

Cocks; Tamminen 10, Lukyanchuk 5, Rönnberg 3, Kreicbergs 2, Puljizovic 2, Novoselov 1, Nenita 1, Basaric 1, Kovalenko

Dicken: Stankevicius 5, B. Broman 5, M. Granlund 4, Söderlund 3, Rémy 3, R. Granlund 2, Nilsson 1, Mäkelä 1

Cocks leder med 1–0 i matcher. Följande final spelas på fredag klockan 18.30.

Diskussion om artikeln