Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Madelina och Lucian lever på att samla flaskor i Köpenhamn – men Danmarks skärpta tiggerilagar har gjort livet svårare för hemlösa

Från 2019
En man och en kvinna sitter på ett stenblock på ett torg i Köpenhamn.
Bildtext Madelina och Lucian samlar pantflaskor för att kunna skicka hem pengar till familjen i Rumänien. De drömmer om att deras barn ska få gå i skola och kunna få ett jobb.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Danmark kan tiggeri ge två veckors fängelse och det är förbjudet att bo i läger - ändå fortsätter fattiga östeuropéer att komma till Köpenhamn för att förtjäna pengar. Enligt politikerna fungerar de skärpta lagarna bra, medan frivilligorganisationer anser att lagarna bara ändrar de hemlösas sätt att överleva på gatan.

Madelina och Lucian har lärt känna Köpenhamns gator den hårda vägen. De vet på vilka bakgator de kan sova någorlunda ostört och i vilka portgångar de får skydd för regnet.

Och de har koll på gatorna och torgen där danskarna och turisterna lämnar flest pantflaskor.

Första maj var en bra dag, då fanns det mycket flaskor, och festivalerna i Odense och Roskilde är också bra

I sex år har paret varje vår rest från Rumänien till Köpenhamn för att tjäna pengar på pantflaskor. Hemma i Rumänien har de två barn, nio och elva år gamla, som tas om hand av Lucians mamma.

- Vi önskar att de kan gå i skola och att de har möjlighet att få ett arbete. Och att de inte ska behöva leva på samma sätt som vi. Det är bara det, säger Madelina.

- Hur är det att vara i Danmark, medan barnen är i Rumänien?

- Det är svårt. Det är svårt. Men vad ska man göra?, frågar Madelina uppgivet.

Flasksamlare med en stor svart plastsäck i folkvimlet på en gata.
Bild: All Over Press

Lucian vill gärna försöka hitta ett riktigt jobb i Danmark och ta sina barn hit, men han säger att det är svårt att söka jobb då han bor på gatan.

Fattiga romer från Rumänien och Bulgarien reser runt i så gott som hela EU för att tigga eller samla flaskor. Danmark har de strängaste tiggerilagarna i Norden, men ändå fortsätter hemlösa romer att komma till landet.

Tiggare kan dömas till två veckors ovillkorligt fängelse

I Köpenhamns centrum är det ändå ovanligt med tiggare som sitter på gatan med en mugg framför sig. I Danmark talar man inte heller om tiggare, utan istället om hemlösa eller flasksamlare.

Tiggeri har varit förbjudet i Danmark sedan 1860, men sommaren 2017 skärptes lagen så att tiggare kan dömas till två veckors ovillkorligt fängelse. Samtidigt skärptes också lagen för så kallade “otrygghetsskapande läger”.

Danmarks förbud mot tiggeri och läger

Lagarna har delvis haft effekt: i centrum av Köpenhamn finns inga läger kvar och det är sällan man ser tiggare. Men det finns fortfarande hundratals hemlösa östeuropéer som försöker tjäna sitt levebröd i Köpenhamn.

- Vi kommer för att tjäna pengar och kunna skicka pengar till våra barn. I Rumänien är det mycket fattigt. Här har vi åtminstone möjlighet att få någonting att äta, säger Lucian.

Jag samlar flaskor hela dagen, för jag har inget annat att göra

För 50 danska kronor köper de mat från en lågprisbutik. De håller utkik efter mat till specialpris och ibland äter de mat vars bäst före-datum har gått ut.

Lucian och Madelina känner till att Danmark har skärpt lagarna gällande läger utomhus, men de tycker inte att lagarna angår dem.

- Det är bara jag och min fru, vi är inte en grupp, så vi har inte påverkats, säger Lucian.

“Lagarna pressar folk som redan är pressade”

Men vid härbärget Kompasset i nordvästra Köpenhamn ser medarbetarna tydligt att de skärpta lagarna har förändrat de hemlösas vardag. De hemlösa har blivit räddare för att göra fel och de tvingas sova ensamma på otrygga ställen.

- Då det gäller tiggeri så är folk rädda för att göra någonting fel och bryta mot lagen, så att de blir utvisade från Danmark och förlorar möjligheten att skicka hem pengar, säger Nick Crofts, en av medarbetarna på Kompasset.

Kirkens korshærs härbärge.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Kompasset drivs av Kirkens Korshær och i ett stort rum med bord, stolar och några soffor vistas ett tiotal män. Här kan de äta ett mål varm mat, duscha, ladda telefonen, vila och få information om vilka rättigheter de har som hemlösa i Danmark.

Natthärbärge med flera våningssängar och en torkställning för kläder.
Bildtext Under vinterhalvåret får hemlösa övernatta på härbärget, men från april har härbärget lov att hålla öppet endast dagtid.
Bild: Yle/Riikka Uosukainen

Härbärget får inte erbjuda sovplatser under sommarhalvåret och då måste de hemlösa hitta andra platser att sova på.

- De sover i otrygga situationer, ensamma på tågstationer eller långt utanför stan. En del sover i hus med flera andra i rummet och andra sover i bilen. Folk gömmer sig för att fortsätta ha möjlighet att skicka pengar hem.

Croft betonar att det är fri rörlighet i Europa och att också fattiga EU-medborgare har laglig rätt att vara i Danmark.

Nick Croft
Bildtext Nick Croft hoppas att det kunde byggas ett migranthus i Köpenhamn som skulle täcka många olika behov för de hemlösa, och inte bara en sovplats.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Sedan de strängare lagarna trädde i kraft för två år sedan har antalet hemlösa som besöker härbärget minskat något, men Croft menar att det bara är marginellt.

Det finns fortfarande många utländska hemlösa i Köpenhamn, men de syns inte lika mycket i gatubilden.

- Lagarna pressar folk som redan är pressade. Och lagarna ändrar inte folks avsikter att komma, de ändrar bara deras sätt att överleva på gatan, säger Croft.

Invånarna klagade över läger inne i Köpenhamns centrum

Inne i Folketinget är ändå majoriteten av politikerna nöjda med hur de skärpta lagarna har fungerat.

Regeringspartierna Venstre, Liberal Alliance och Konservative röstade igenom den nya lagen, med stöd av Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti.

- Vi hade en situation här i Danmark där stora grupper slog läger mitt inne i stan och satte upp tält och bodde där länge. Det var ohygieniskt runtomkring och det var inte tryggt för invånarna och deras barn att röra sig i området, beskriver Britt Bager, politisk ordförande för Venstre.

Britt Bager
Bildtext Britt Bager från borgerliga statsministerpartiet Venstre tycker att de skärpta lagarna har fungerat bra.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Under de första två månaderna efter att lagen om att förbjuda läger trädde i kraft städade polisen bort över 20 läger i Köpenhamn.

Det var bland annat i området kring sjöarna som hemlösa bodde i läger och intill Trinitatis kyrka nära Rundetårn. Invånare i närheten klagade över situationen.

- Vi har inte på lång tid haft problem med lägren som vi hade tidigare, så lagen har fungerat, slår Bager fast.

De som är kritiska till tiggeriförbud i Sverige anser att det handlar om att försöka förbjuda fattigdom

Ett år efter att tiggerilagen trädde i kraft hade över 50 personer dömts till två veckors fängelse för tiggeri. Då uppstod en debatt om att polisen endast satte fast utländska tiggare, för det visade sig att ingen av de dömda tiggarna var dansk.

Kommuner i Sverige och Norge får förbjuda tiggeri

I Oslo är det betydligt vanligare än i Köpenhamn att se tiggare på gatan. I Norge finns inget nationellt tiggeriförbud så som i Danmark, men enskilda kommuner kan förbjuda tiggeri.

Också i Sverige har tiggeriförbud debatterats flitigt de senaste åren. I december i fjol fick den skånska kommunen Vellinge rätt i Högsta förvaltningsdomstolen att införa ett lokalt förbud mot tiggeri.

Drygt tio kvinnor och män sitter på parkbänkar och står intill utanför Kulturhuset i Stockholm.
Bild: Mostphotos

Domstolens beslut gör att det är fritt fram också för andra kommuner att införa förbud och bland annat Mariestad, Töreboda och Katrineholm är intresserade av förbud.

Eskilstuna försöker få igenom en modell där tiggarna ska ansöka om tillstånd att tigga och sedan betala en avgift för tillståndet.

De som är kritiska till tiggeriförbud i Sverige anser att det handlar om att försöka förbjuda fattigdom och att det inte passar en välfärdsstat som Sverige.

Soliga festivaldagar tjänar flasksamlarna bäst

I Köpenhamn söker Lucian och Madelina flaskor runt Rådhuspladsen. Här finns flera av de specialdesignade skräpkorgarna som har en ställning för tomflaskor på utsidan.

Det är meningen att köpenhamnarna kan lämna tomflaskorna där, så att flasksamlarna slipper rota runt i skräpkorgen, men för säkerhets skull söker de flaskor också inne i korgen.

Vy över Rådhuspladsen i Köpenhamn med många mänskor på torget.
Bild: Mostphotos

Då det är soligt och varmt finns det alltid mera tomflaskor och då kan paret tjäna upp till 250 danska kronor om dagen, ungefär 35 euro.

- Jag samlar flaskor hela dagen, för jag har inget annat att göra. Jag dricker kaffe och så börjar jag samla flaskor, berättar Madelina.

Första maj var en bra dag, då fanns det mycket flaskor, och festivalerna i Odense och Roskilde är också bra, berättar Lucian.

Förutom flaskor, så tittar de också efter användbara saker som folk har kastat bort. Sakerna skickar de hem eller tar med sig då de åker till Rumänien till vintern.