Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finländarna måste skippa rött kött och lämna bilen hemma, Helsingfors kraftigt överrepresenterat i EU-valet

Från 2019
Råa köttbullar i en stekpanna.
Bild: Mostphotos

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Nästan var fjärde kandidat i EU-valet är från Helsingfors, men bara knappt 12 procent av finländarna bor i Helsingfors. Helsingfors har alltså mer än dubbelt så många kandidater som befolkningsunderlag

Finländarna måste se över sina levnadsvanor - rött kött och fritidsresor med egen bil hör till det förgångna. Sitras beräkningar visar att finländarna har en strikt klimatplan att följa om vi ska nå 1,5-gradersmålet. Koldioxidavtrycket per person behöver minska med över 90 procent fram till år 2050.

När den egna hälsan krånglar händer det att man genast uppsöker "Doktor Google". På nätet kan man hitta bra och saklig information - men också hemskheter som man gärna förblivit omedveten om.

Högskolestuderande tar ställning mot dyrare bussbiljetter på sträckan Borgå-Helsingfors. De årliga resekostnaderna förväntas stiga med över 1100 euro.

Utrikes:

USA:s president Donald Trump har undertecknat en order som hindrar amerikanska företag från att köpa teleutrustning från utländska bolag som anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Åtgärder gäller främst den kinesiska telekomjätten Huawei, som USA ser som ett säkerhetshot.

Förhandlingar för att lösa krisen i Venezuela pågår i Norge, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK. Förhandlingarna förs mellan representanter för president Nicolas Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó.

Väder:

I landets södra och mellersta delar är det klart till halvklart och uppehåll. Dagens högsta temperatur är 14...19 grader. Svag vind.

I landets norra del är det klart till halvklart, i norra Lappland på dagen lokalt molnigare och enstaka skurar av regn eller snöblandat regn. Dagens högsta temperatur är 10...15 grader. Svag till måttlig nordlig till västlig vind.

Diskussion om artikeln